Belan-LP-Dubioza

Izbor ljetnih koncerata koje bi bilo dobro ne propustiti

Muzika - regija Show Time

I ovo će ljeto, pored atraktivnih festivala, obilovati primamljivim koncertima, posebno na Jadranu, na kojima bi baljalo biti.  U nekoliko nastavaka ćemo preporučiti neke, a jednu epizodu posvetiti i pregledu svih većih festivala u regionu.

Neno Belan & Fiumens će svoje ljeto otvoriti open air koncertom na zagrebačkoj Šalati, u subotu 9. 6., a dvostruko je poseban – kao njihov najveći zagrebački koncert i zbog zanimljivih gostiju.

Najatraktivniji je Gibonni, drugi su pomalo neočekivan izbor, hard rocksastav iz Županje, Opća opasnost, a treća je gošća – Nikolina Belan, kćerka Nene Belana koja će po prvi puta nastupiti sa ocem.

Naredni Belanov koncert nešto je intimniji, ali na svoj način jednaka poslastica – na tradicionalnoj splitskoj manifestaciji “San sustipanske noći“, koja se održava 12. i 13. 7., on će izvesti unplugged koncert sa dvostrukim bendom iza sebe, Fiumensima i Mediteran Orchestra, koji čine gudački kvartet, klapa, harmonika, mandolina, udaraljke, akustična gitara.

Samo desetak dana kasnije, 25. 7., na pozornicu tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku stiže  – LP! Praznik! Američka kantautorica Laura Pergolizzi i ”Lost on You”, kao broj koji je označio njenu dosadašnju karijeru, ali i sve pjesme  njezinih albuma, od prvijenca “Heart-Shaped Scar” (2001.) do najnovijeg “Death Valley” (2016) nisu ništa drugo nego praznik. Uz napomenu da je i uvod zanimljiv, jer će publiku zagrijavati riječki pjevač Boris Štok.

Dini Dvorniku u počast “AJ CHA” u Splitu događa se drugi puta i ove godine, od 16. do 18. 8. na starom Hajdukovom igralištu pojavljuju se brojni Dvornikovi kolege i prijatelji, poznati i manje poznati sastavi, nekoliko DJ-eva i za vrhunac, zadjeg dana festivala – Dubioza kolektiv. Neposredni povod da oni budu na toj fešti je njihova obrada Dvornikove pjesme ”Treba mi zraka”, ali ludi i otkačeni poput splitskog kralja funka, vrlo je prirodno da mu i oni odaju počast. Detaljnije o ovom programu kad dođe vrijeme.