Duhovi iz prošlosti – povratak grupa Alisa i Jakarta

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Većina publike iz osamdesetih u magli uspomena izgubila je bend Alisa, ali kad krenu prvi tonovi njihove legendarne ”Sanje”, sjećanja se vrate.

Brogradska pop-rock grupa Alisa formirana je 1984. i već naredne objavila je prvi istoimeni album sa kojeg je pjesma ”Sanja” postala ne samo jedan od radijskih hitova godine, nego je obilježila i cijelu njihovu karijeru.

Alisa je u 80-im objavila četiri albuma i poslije duge pauze, 2001. godine, povratnički koji je opet naslovljen ”Alisa”, sa desetak nobvih pjesama i podsjetnikom na neke uspješnice kao ”Sanja”, ”Kesteni” i ”Da li si čula pesmu umornih slavuja”, a onda opet nestala sa scene.

Frontmen benda, Miroslav Živanović Pile, i bubnjar Predrag Peđa Cvetković okupili su 2017. u originalnoj postavi i naredne godine u studiju ”Skaj” Vlade Negovanovića snimili pjesme za šesti studijski album, najavljen brojem ”Pijane noći”.

Album se nije pojavio kako je planirano, u proljeće 2019.

Možda je bend čekao ovaj trenutak – 35 godina od prvog albuma Alise. Prije desetak dana objavili su spot za staru pjesmu ”Blago onom ko te ne sanja”, koju su modernizirali u prilagođenom aranžmanu. Čekamo da se, valjda nakon preguramo ovo strašno pandemijsko vrijeme, pojavi ostatak materijala.

Još jedan beogradski new wave / pop rock sastav, Jakarta, bio je poznat tokom osamdesetih i pratio je tadašnje novoromantičarske trendove te je na dva albuma, ”Maske za dvoje” (1984.) i ”Bomba u grudima” (1986.), snimio uspješne pjesme kao ”Pozovi me”, ”Spiritus”, ”Bomba u grudima”, ”San je jak”, ”Osvojiću svet”…

Igor Popović, frontmen Jakarte, posle višedecenijske pauze vraća se na scenu sa obradama klasika i jedan od njih je ”Solsbury Hill” Petera Gabriela, u Igorovom prepjevu nazvan ”Selo Banja”.

Singl će biti objavljen u digitalnom formatu 17. aprila, a do tada podsjetnik na najpoznatiji naslov Jakarte.

Naslovna fotografija: Grupa Alisa / Igor Popović