One Love Manchester

One Love Manchester, novi simbol novog vremena

Muzika - svijet Show Time

Svako vrijeme nosi svoje simbole. Od Woodstocka, prije skoro pola stoljeća, preko Live Aid globalnog koncerta prije 32 godine, do sinoćnjeg One Love Manchester – svaki je imao samo različitu varijantu iste poruke.

Prije skoro pola stoljeća Woodstock je planetom odašiljao hipijevsku poruku mira, prije 32 godine Live Aid je priređen, uporedo u Londonu i Philadelphiji, s pozivom na solidarnost sa gladnima u Africi, a sinoćnji One Love Manchester ilustracije je u kojem vremenu danas živimo, kada smo izvrgnuti užasu globalnog terorizma i kada u izboru straha ili prkosa opcija mora biti samo ovo drugo.

Dakle, svaka od ova tri muzička događaja bili su refleksija na najveće moguće pošasti za čovječanstvo, od rata i gladi do ovovremenog ”neobjavljenog i potencijalno konstantnog ratovanja protiv običnih ljudi, bilo gdje i bilo kada”, a svi su činili (i još čine) globalnu prijetnju čovječanstvu.

Muzičari i publika s njima mogu odgovoriti samo na svoj način – pjesmom kao znakom prkosa i poruke.

Humanitarni koncert američke pjevačice Ariane Grande pod nazivom “One Love Manchester” održan je sinoć u Manchesteru kao ”noć jedinstva u kojoj je ljubav pobijedila tugu” nakon smrtonosnog napada izvršenog 22. 5.

Uz Arianu, nastupili su Miley Cyrus, Katy Perry, Coldplay, Robbie Williams, Liam Gallagher, Justin Bieber, Black Eyed Peas, a simbolom tog događaja će ostati trenutak ”One Last Time (One Love Manchester)”.

Teror pjesmom neće biti zaustavljen. To je posao politike i snaga reda. Ali, ono što pjesma može i mora činiti, sinoć je simbolično iskazano: biti prkosan i ponosan u izazovnim vremenima.