Punk rock grupa Protest

Prvi saznajemo: Povratak grupe Protest uz novi album i mini BiH turneju!

Muzika BiH Show Time

Iz pouzdanog izvora saznajemo da obnovljeni Protest, jedan od najznačajnijih sarajevskih bendova na prijelazu stoljeća, radi na novom albumu i priprema mini turneju po Bosni i Hercegovini.

Protest je već po osnutku, 1990. godine, brzo postao jedan od najzapaženijih klupskih punk rock bendova u Sarajevu i, poput brojnim drugim, tragične ratne godine prekidaju njihov rad, da bi se na scenu vratili na velika vrata – pobjedom na internacionalnom alter festivalu Art And Music u Puli, 1997., te kao jedna od predgrupa na legendarnom koncertu U2 u Sarajevu, u septembru iste godine.

Poslije dva albuma, “Jedvanosimsoboakalomistobo” (1997.) i ”U zemlji karijesa” (2002.) i sa nizom zapaženih pjesama kao “Boško Buha”, ”U zemlju karijesa”, ”Oh Captain” i ”Underground”, grupa Protest, na razočarenje brojnih fanova, 2009. prestaje s radom.

Jedan pokušaj obnavljanja, 2014. godine, pratio je i povratnički album ”Ljudi, selo tone” izdan iste godine, te kasniji singl “Volim te budalo mala”, ali se bend opet razišao.

Zanimljivo je da je prije dvije godine u Sarajevu postavljena kazališna predstava “Jedvanosimsoboakalomistobo” u režiji Aleša Kurta, koji je naziv drame po albumu prvijencu Protesta objasnio riječima: Protest i Damir Nevesinjac su apsolutna klasika, kao što su Sex pistolsi za UK, tako je Protest za BiH.

U svim postavama predvođena originalnim pjevačem Damirom Nevesinjcem, grupa Protest sada najavljuje novo okupljanje.

Iz pouzdanog izvora, Glas.ba ekskluzivno doznaje da bend radi i na novom albumu, te da će dio tih pjesama, uz klasike sa ranih izdanja, tokom jeseni predstaviti publici na nekoliko koncerata mini BiH turneje, koji bi trebali uključiti bar četiri grada, Sarajevo, Zenicu, Tuzlu i Mostar.

2 razmišljanja na “Prvi saznajemo: Povratak grupe Protest uz novi album i mini BiH turneju!

Komentari su zatvoreni.