Jay-Z rekorder

Jay-Z povećava rekorde i još su samo Beatlesi ispred njega

Muzika - svijet Show Time

Pola mjeseca poslije izlaska njegovog 14. studijskog albuma ”4: 44”, američki reper Jay-Z povećava svoj saldo rekorda među solistima i sve je bliže da nadmaši i apsolutni rekord Beatlesa.

U 61-godišnjoj povijesti top liste Billboard 200, Jay-Z je najuspješniji u kategoriji solista, a s novim albumom ostvaruje ukupno četrnaesti proboj na vrh, povećavajući razliku pred Bruceom Springsteenom i Barbrom Streisand, koji imaju svaki po 11 takvih izdanja. U globalnoj konkurenciji (i solisti i bendovi) još uvijek je drugi, iza Beatlesa, koji imaju 19 izdanja kao ‘broj 1’, pa 47-godišnji američki reper ima ozbilje šanse da dostigne i taj rekord.

Pored toga, obzirom da je svih 14 njegovih albuma debitiralo na broju jedan, Jay-Z je u ovoj kategoriji apsolutni šampion, ispred Springsteena, koji je na drugom mjestu sa osam albuma koji su odmah po izlasku dospjeli na vrh.

I na tržištu priča je posebna: album 4:44, prema podacima Nielsen Musica, ostvario je prodaju od 262.000 primjeraka, od čega je čak 174.000 kopija ostvareno u tradicionalnoj prodaji albuma.