Singl barometar: plus-nula-minus (week 16)

Nova ploča Show Time

U ovom setu od šest singlova koje smo uvrstili u barometar spletom okolnosti polovina je koketiranje sa različitim stilovima. A samim tim i s publikom.

 Davor Matošević: Zastave (19. 4.)

Četiri mjeseca nakon što je kao samostalno izdanje objavio prvi album ”Žetva”, tuzlanski kantautor Davor Matošević izbacuje novu pjesmu. O inspiraciji sam kazuje: ”Jedno veče, gledajući prilog o Minji Suboti, sjetih se svog odrastanja, svih nadanja i dječijih emisija koje sam gledao. Dobro se sjećam života za koji su nas pripremali. U trenu nam je istrgnut iz ruku. Zajebi ideologije. One dolaze i odlaze. Zavoli i upoznaj sebe”.

Eto, baš takve su njegove muzičke zastave uspomena.

 Producent: Svi znaju što je ljubav (12. 4.)

Producent, zagrebački pop rock bend, predstavlja četvrti singl “Svi znaju što je ljubav”. Postavu čine Leo Anđelković (vokal, gitara, autor), Ivan Havidić (gitara), Željko Topalušić (bas) i Damir Medić (bubanj), a ime grupe objašnjavaju željom ”da koketiraju sa svim mogućim stilovima dobre glazbe – pop, raggae, blues, punk, rock, pa čak i metal dolazi u obzir”, a radili bi i sa drugim kolegama iz pobrojanih žanrova.

Otprilike time je određena i ova pjesma: da bude samo tipični radio play. Budu li jednom odredili svoj stil bez spomenutih koketiranja, mogli bi ih doživjeti i puno ozbiljnije, jer je jasno da je riječ o ekipi s ”dugogodišnjim estradnim iskustvom”, kako za sebe kažu.

Hajde, neka im bude plus, a za plus extra se moraju potruditi.

 iZLET: Osmijeh je bitan (18. 4.)

Pod imenom iZLET krije se zagrebački bend koji svira 15 godina i ”poznat je po vintage zvuku i prljavoj produkciji”, što je njihova konstatacija, a stil opisuju kao ping-pong rock (odlična fora) sačinjen od svega i svačega, grounge, narodno, blues, country…

Na toj ‘opusti se furki’ leži njihov singl ”Osmijeh je bitan”, kao najava novog albuma ”Kaj fali?”.

Kao zezancija ‘nikaj ne fali’, ali od pjesme koja počinje bas-bubanj ritmom i zamirisa da bi momci mogli otprašiti nešto kao (makar i zezatorsku) počast Talking Headsovom ”Psycho Kileru”, ostade samo zezancija. Premalo za plus.

 Ogenj: Ljubaf na najjakše (19. 4.)

Ogenj, Koprivnica, kajkavski folk punk rock. Početkom mjeseca izdali su debi album “Domaj“ i narednog vikenda (28. 4.) čeka ih koncertna promocija u zagrebačkoj Tvornici, a u susret tom važnom trenutku izbacuju sing “Ljubaf na najjakše”.

Ogenj je jedan od onih sastava koje dosta teško možete skontati slušajući samo studijske snimke. Tek kad ih na sceni doživite, spoznate njihovu posebnost, punkersku energiju upakiranu u maštovitu podlogu lokalne tradicije. Vjerovatno će to doći s godinama, da eksploziju sa bine u punom intenzitetu prenesu i u studio.

Plus, svakako.

 Vojko: Ne može (19. 4.)

Vojko V je splitski reper i producent poznat po radu u hip-hop grupama Dječaci i Kiša Metaka, a svojim trećim singlom “Ne može” najavljuje izlazak prvog solo albuma “Vojko”.

Prethodni mu video singlovi “Zovi čovika” i “Pasta Italiana” (ft Krešo Bengalka i Tonči Huljić) bilježe impresivne preglede, prvi 814.000 i drugi preko praga famoznog miliona, a i najnoviji šiba sličnom dinamikom, što će reći da je čovjek popularan. Valjda će biti i zbog toga jer koketira (već treći u jednom izdanju singl barometra) sa netipičnim ritmovima za rap, malo elektronike malo Huljića.

Prvi, ”Zovi čovika” dobio bi plus, ”Ne može” – ne može.

Premda, u najavi da je album ”Vojko” prvi dio trilogije, u kojoj će slijediti “Dvojko” i “Trojko, ima nešto ludo i otkačeno, što bi moglo rezultirati novim stilom ‘balkanske dvojke’ u domaćem hip hopu.

 058: Mala zvijer (20. 4.)

Još smo u Splitu, što bi radije da smo uživo, negdje na rivi i okupani suncem. No, dobro, splitski americana bend 058 objavio je album prvijenac “Žice od sna”, kojim nama kontinentalcima šalje djelić tog užitka. Izdanje je kompletiralo sve dosadašnje singlove, “Lutke”, “Vrijeme”, “Ljeto”, “Nova priča”, “Kiša”, “Čudo”, “Bijeg”, “Žice od sna” i sada ”Mala zvijer”. Sve pjesme potpisuje Branko Mamut, a uz njega 058 su Nera Šulentić (vokal), Predrag Lovrinčević (gitara, usna harmonika), Ivan Cinotti (gitara), Zvonimir Šulentić (bas gitara) i Nikša Orlandić (bubnjevi).

I kakve su im žice od sna? Nepretenciozne, relaksirajuće i dušu dale za radijske programe.