Prince vs. Prince: konačno original ‘Nothing Compares 2U’

Muzika - svijet Show Time

Na današnji dan 2016. iznenada je umro Prince. A čak 33 godine nakon što je snimio pjesmu ”Nothing Compares 2U”, koja je kasnije proslavila irsku pjevačicu Sinnead O’Connor, možemo prvi puta čuti kako zvuči original.

U godini za koju se pretpostavlja da je Prince napisao pjesmu pojavio se njegov veličanstveni album ”Purple Rain”, ali i funk grupa The Family, neka vrsta ‘rezervne’ ekipe američke zvijezde. U sjeni svjetskog mega uspjeha Purpurne kiše ostao je prvi eponimni album The Family banda, kao i pjesma ”Nothing Compares 2U” gurnuta na B-stranu ploče.

Nakon to je Sinnead 1990. na svom drugom albumu snimila tu baladu, s kojom je ostvarila planetarnu popularnost, o Princeovoj verziji više se nije razmišljalo.

Nedugo prije iznenadne smrti, na današnji dan, 21. 4. 2016. godine, Prince je počeo pisati autobiografiju i završio je pedesetak stranica teksta.

Američki mediji najavljuju da će biografija, ”nekonvencioalno i poetsko putovanje kroz život i kreativni rad Prince”, biti objavljena ove godine, a vrlo zgodan uvod je prvo publiciranje originala ”Nothing Compares 2U”, sa puno tvrđim, rokerskim zvukom u odnosu na power baladu irske pjevačice.