Detour, foto Aleksandra Mrkonjić

Trijumf elektro-pop atrakcije Detour na prvom solo koncertu u Beogradu

Koncerti Muzika - regija Show Time

Bend je već gostovao u Beogradu u Subbeernom centru kao predgrupa sastavu Ničim izazvan, ali sada su imali svoj prvi solistički koncert na kojem su se mogli iskazati u punom sjaju. 

Bogati koncertni program Indirekt festivala počeo je 2. 10. koncertom u Elektropioniru čija je glavna zvijezda bila hrvatska grupa Detour.

Prije njih, na pozornicu je izašla švedska grupa Tiny Fighter, prvi put u Beogradu, koja svira svega pola sata. Sudeći po reakcijama publike i energiji vodećeg muzičkog para Therese Karlsson i Tim Spelman, ovaj indie-pop band iz Stokholma trebalo je da ostane i nešto duže. Mladi bend postoji svega dvije godine i imaju za sobom dva EP izdanja, “Tell Me” i EP “Lost Sessions” – Live in New York” koji je snimljen na američkoj turneji.

A onda – Detour! I odmah s uvodnom pjesmom “Plešem sama” Gina je zapalila već uzavrelu publiku.

Grupa na turneji predstavlja album “Tourdetour” (2018), ali i ostale materijale –  “Detour” (2006), “TV” (2009), posebno najuspješnjiji treći CD “A što ak’ ja” (2014) koji je iznedrio dosta hit singlova koji su obilježili njihovu karijeru.

Gina je bila znatno više raspričana i željna komunikacije sa publikom nego prvi put, u kraćem nastupu u Subbeernom centru, kada je dominirao frontmen i kompozitor svih pjesama Nenad Borgudan. Sada je Nenad bio po strani, tek se ponekad malo uključio u priču, a ostatak benda (Alen Križaj, Edi Grubišić…) je uz njega posvećeno svirao. Samo je pjevačica, koja je inače zamijenila prethodnu Maju Posavec, bila u ulozi i animatora i vokalnog soliste.

Pokazala je Gina da ima “Srce veliko”, bila je “Skrivena” i to rano “Ujutro”, da bi udahnula “Novu nadu” i otputovala na jedan “Vikend”. Zovu je i Gina Victoria, a zaista i jeste prava pobjednica, koja bez prestanka pleše, smije se i ‘luduje’ po sceni kao da neće prestati cijelu noć.

Prelijepa balada sa više slojeva i nijansi “Snijeg” izaziva raspamećenost, jednako kao cijeli arsenal dance pop hitova, kao “Daleko”, “Nova nada”, “Prijatelj” i “Mjesec” – svakako briljantna pjesma koja je oduševila sve emotivne duše ispred bine.

Uz neizbježnu baladu ‘’Bez tebe’’ za bis, jedna prekrasna noć je brzo proletjela, nqa oduševljenje publike ali I zadovoljstvo benda, koje je Gina opisala riječima: “Hvala vam puno na ovoj večeri. Hvala za naš prvi solo koncert u Beogradu. I to što je sada zvanično prvi, ne znači da će biti i posljednji koncert”.

Tekts: Ivan Makragić, fotografije: Aleksandra Mrkonjić