50 pisem, 202 pamtim

Vrlo posebna foto priča: 50 pišem, 202 pamtim!

Cooltura Gledam Muzika - regija

Dva su se povoda spojila za jednu zanimljivu i dokumentaristički vrijednu izložbu fotografija – Beogradski mjeseca fotografije i 50 godina Radio Beograda 202.

Popularna ‘Dvestadvojka’ u eter i na put do srca probrane urbane publike krenula je 27. 6. 1969. godine i do danas ostaje prepoznatljiva po kultnim emisijama, najboljoj muzici, drugačijim voditeljima, temama koje ne biraju uzrast i stalnoj su komunikaciji sa slušaocima.

Neke od emisija i rubrika pomicale su granice običnog i tradicionalnog radijskog programa, a među njima čuvene su Ozon, Indeks i Indeksovo radio pozorište, Krug Dvestadvojkom (koji su, između ostalih radili Momo Kapor i Jovan Ćirilov), Ventilator (autora Zorana Modlija), Sav taj džez, Bluz sat, Disko susret, Dragstor ozbiljne muzike, Za vaš magnetofon, Poetski teatar, Ponoćni bioskop, Ružičasti i crni Grand prix.

Neke su opstale čak do danas, i to pod starim imenom, poput Hita nedelje 202, Klincijade, Dragstora zabavne muzike, odnosno Muzičkog dragstora 202. Druge su preobličene i nastavile život u eteru pod novim, poput Bluzologije ili Diskoteke plus, a pojavile su se i sasvim nove – Top lista, Kako da ne, Pravac, Obrati pažnju, Rock razgovori, Hitovi 21. veka, Priče o pesmama…

Zbog mnogo razloga treba svakako izdvojiti emisiju legendarnog pionira rocka Vlade Džeta, Demo ekspres, koja je godinama pouzdano mjesto za predstavljanje nove rock i pop-rock scene u Srbiji.

Dodamo li ovom pregledu respektabilnog sadržaja i to da je Beograd 202 jedini radio koji u kontinuitetu prenosi najbolje koncerte vodećih domaćih i inostranih bendova i priređuje nastupe lokalnih muzičara, jedna je izložba malo da se predstavi to silno bogatstvo u broju i kreativnosti sadržaja.

No, ova prva, matovito nazvana ‘’50 pišem, 202 pamtim’’, sigurno će biti reprezentativna, donoseći brojne fotografije iz arhive Radio Beograda, te odličnu dopunu – kolekciju “Potpisano izvan vremena”  Marine Pešić, poznate novosadske autorice umjetničkih i koncertnih fotografija, koja idealno spaja program Dvestadvojke i rock fotografiju.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 15. aprila u Biblioteci grada Beograda i tu će biti postavljena do 30. 4.

Koja-Disciplina-kicme