Mile Kekin, BG 2019 (foto Nemanja Đorđević)

Mile Kekin u Beogradu: odličan koncert s notom stand up perfomansa

Muzika - regija Show Time

U beogradskom Doma omladine, u četvrtak 4. aprila, Mile Kekin je koncertno predstavio svoja dva solo albuma ”U dva oka” i ‘’Kuća bez krova’’ i oduševio publiku.

Sedam godina je proteklo između solo prvijenca ‘’U dva oka’’ lidera popularnog punk rock sastava Hladno pivo i drugoga “Kuća bez krova”, koji se pojavio prošle godine, pa je to sasvim dovoljno materijala za cjelovečernji koncert.

Šarmantan i duhovit je bio Mile Kekin, a snažna energija koju su izmenjivali bend i publika pokazatelj je da i nešto smireniji program u odnosu na tornado koji uvijek izaziva Hladno pivo, sasvim prija Beograđanima.

Kekin je koncert otvorio naslovnom numerom albuma “Kuća bez krova” i odmah otkrio šta publika može očekivati: “Hvala vam što ste sa nama večeras. Odmah da kažem da će ovaj koncert biti malo egoističan, egocentričan, a to je zato što ću ja samo pričati o sebi“.

Slijedi odlična numera “Atlas”, opet sa aktuelnog albuma, i Mile nastavlja koncept svog koncerta u stilu stand up večeri i muzike, u kojem svaku pjesmu najavljuje jedna duhovita pričica, jer je i album kreiran kao muzička i filmska autobiografija iz deset muzičkih slika.

“Znate, postao sam ja skoro roditelj… ali prije nekih 10 godina. I tako, trudio sam se da nikad ne traumatiziram svoje dijete. Ali, zato sam ja kao mali bio traumatiziran. Kad svi idu na more, ja sam išao da sa mojima zidam kuću. I tako sam sa ocem učio da radim sa betonom’’, efektno je najavio pjesmu “Beton”.

“Onda sam bio nešto manje traumatiziran kad sam dobio svoj prvi auto. Tada je bilo sve lakše čim sam sjeo u moj Reno 4” – opet simpatičan uvod u istoimeni hit novog albuma, koji krasi i atraktivan spot, a publika je već euforična.

Mile Kekin je osvajao ogromne koncertne prostore u Srbiji sa svojim Hladnim pivom, redovan na gigantskom Ušću tokom Beer festa, olako je rasprodao više puta Halu sportova, a sada je stigao na intimnije druženje, kao glumac neke popularne TV serije, koji se predstavlja kao akter nekog novog TV projekta, pokazujući da i izvan brenda koji ga je proslavio on ima šta da (po)kaže.

Mile je svojim albumom pokazao izuzetnu romantičnu stranu svog senzibiliteta, što je na koncertu pokazao divnom pjesmom “Takav par”, koju je publika s njim uglas pjevala, a onda je začinio repertoar i sa Hladnim pivom, “Motor”, “Svirka”, “Firma” – odsvirana intimno, Mile solo na akustičnoj gitari, bez pratećeg benda i uz komentar “Uglavnom kažu da ne znam da sviram, tako da se izvinjavam” te hit “Žena” kojim je zaokružio opus Hladnog piva i vratio se opet numerama sa svojih solo albuma.

“Sada će mi se pridružiti i jedna dama” – najavio je Mile gošću na koncertu, Katarinu Popović, sa kojom izvodi dvije pjesme sa prvog albuma, “Maslina” i “Dolje je bolje”, i u obje su bili veoma uigran tandem, kao da su zajedno na sceni godinama.

Slijede “U dva oka”, pa sjajna rock balada “Samo moja” i još jedna romantična. “Konj”, a onda još jedan žestok trenutak (‘’Ovo je pjesma o tome da nekad u životu treba malo popizditi i onda ići dalje”), pjesma “Zbogom tjeskobo”.

“Ima vas u baš velikom broju. A ja znam zašto vas je u toliko velikom broju. Pa zbog Bajage! On je sada na redu. Ali, eto, nije mogao doći da zajedno pjevamo” – najavio je Mile još jedan hit, “Atlantida”, koji je snimljen sa Bajagom, ali ovaj se, nažalost, nije mogao pojaviti na koncertu, jer je sa Instruktorima otputovao na njihov nastup u Amsterdamu.

“Hej ljudi, nemamo mi mnogo pjesama, znate. Pa, možemo li nešto da vam sviramo i dva puta?’’i tako Mile sa bendom raspali sa “Kućom bez krova”, ali ovog puta u veoma snažnoj, dinamičnijoj rokerskoj verziji. Na bis očekivano izvodi reprize maestralno prihvaćenih hitova “Reno 4” i “Atlas”, i time je zaokružio svoje prvo gostovanje kao solista u Srbiji. Praćen ushićenjem publike.

Izvještaj: Ivan Makragić
Fotografije: Nemanja Đorđević