Monty Python foto Everett Collection

50 godina Montyja Pythona- neobuzdanost koja je potakla i balkansku nadrealnu satiru

Duhovito Film & Foto & TV Show Time

Monty Python’s Flying Circus, britanski nadrealni skeč-serijal, premijerno je, na današnji dan, 5. 10. 1969. godine, emitirao BBC i od tog trenutka svijet humora se drastično počeo mijenjati.

Popularni ‘Pajtonovci’ nikome i ničemu nisu progledavali kroz prste – izrugivali su se do tada nedodirljivoj kraljevskoj familiji, ministrima, vladi, crkvi, poznatim osobama i ključnim društvenim pojavama pod motom “A sada nešto potpuno drugačije”.

U četiri serijala i ukupno 45 epizoda, do 5. 12. 1974. godine, glavna šestorka koju su činili John Cleese, Eric Idle, Graham Chapman, Terry Gilliam, Terry Jones i Michael Palin, kreirali su novu vrstu parodije u kratkim skečevima koje su sami pisali i na snimanju često improvizirali.

Njihova planetarna slava počela je, zapravo, s filmovima kao Monty Python and the Holy Grail (1975), Monty Python’s Life of Brian (1979) i Monty Python’s The Meaning of Life (1983), koji su dodatno učinili da njihov neobuzdani britanski humor postane inspiracija diljem svijeta.

Tako se već u novembru 1979. godine, kao sadržaj omladinskog programa ”Primus” Radio Sarajeva, pojavljuje 15-minutna rubrika ”Top lista nadrealista”, koja je od maja 1981. postala serijal sa jednako kultnom ulogom na ovim prostorima, kakvu su Python’s imalu u svijetu, rađajući zvijezde kao što su Zlatko Arslanagić, Nele Janković, Zenit Đozić, Dražen Ričl i Boris Šiber, što je bio veliki trenutak za domaću pop kulturu.

Danas ”Leteći cirkus Montyja Pythona” svrstavaju među najbolje komičare svih vremena. Kolektivno i pojedinačno dobitnici su više nagrada za životno djelo, a jednu od njih, ”Zlatno srce Sarajeva”, primio je John Clees 2017. godine na Sarajevo Film Festivalu, uz obrazloženje “Ovo srce dodjeljujemo nekome ko nas je učio da se smijemo sami sebi, da humor i ironija mogu spasiti živote, a mi u Sarajevu to znamo jako dobro”.

Iako je ”Top lista nadrealista” najpopularniji balkanski pandan ‘Cirkusu’, ovdje su se pojavili i drugi poznati satirični serijali kao ”Indexovo radio pozorište” u Beogradu, ”Zločesta djeca” u programu zagrebačkog Radija 101, satirični radijski i video skečeri crnogorske grupe Perper, a među sljedbenike Pyhtonovskog humora možemo svrstati i jedan novinski format, kultni splitski ”Feral Tribune”.

Njih danas nema, ali rečenica kojom je Clees komentirao dodjelu nagrade u Sarajevu, “Ovo je vrijeme u povijesti kojemu možda najviše trebamo komedijaše”, znak je podrške za neke nove satirične izraze i na ovim prostorima, kakav je “Helem nejse Rejdio šou”, koji se od 2013. emitira u programu Radija Otvorena Mreža.

Duh Letećeg cirkusa, ne treba sumnjati, još će dugo živjeti.