Sikter, Faris Arapović

Umro Faris Arapović, bubnjar Zabranjenog pušenja i Siktera

In memoriam Muzika BiH Show Time

U Sarajevu je 18. 9. 2019. u svojoj 49. godini preminuo Faris Arapović, nekadašnji bubnjar Zabranjenog pušenja, te bubnjar i suosnivač sarajevske alternativne fusion rock grupe Sikter.

Faris Arapović je svirao na trećem i četvrtom albumu Zabranjenog pušenja, ”Pozdrav iz zemlje Safari” (1987.) i ”Male priče o velikoj ljubavi” (1989.), da bi 1990. godine, zajedno sa Enesom Zlatarom Buretom, Igorom Čamom i Davorom Čolićem, formirao grupu Sikter. Legenda kaže da je četvorka na jednom nastupu u Sarajevu prekinula svirku pop grupe Regina i ispratila ih s bine riječju ”sikter”, te zasvirala svoj punk rock.

Od prvog albuma ”Now, Always, Never” (2000.), Sikter, koji je kolektivno potpisivao svoje pjesme, svrstava se među lidere alternativnog rocka u BiH, premda su i prije toga u Sarajevu imali kultni status, posebno u vrijeme ratne opsade ovog grada.

Sikter 1994. (Nebojša Šerić, Enes Zlatar Bure, Dušan Vranić, Esad Bratović, Faris Arapović)
Sikter 1994. (Nebojša Šerić, Enes Zlatar Bure, Dušan Vranić, Esad Bratović, Faris Arapović)

Tako je Sikter sudjelovao u projektu ‘Rock under siege’ koji je sredinom 1994. godine kreirao Radio ZID, nastupili su na famoznom koncertu koji je Bruce Dickinson u decembru iste godine održao u Sarajevu (”Scream for me, Sarajevo”), a svirali su i kao predgrupa na slavnom koncertu grupe U2 na Koševu, u septembru 2007.

Brojni prijatelji i kolege opraštaju se od Arapovića na društvenim mrežama, a frontmen Sikreta, Enes Zlatar, napisao je: Faris je mene, Shobu, Esu i Rokvu naučio kako treba da zvuči ozbiljan bend. Najviše je volio pjesmu ”Perfect Timing” od David Lee Rotha, što zbog naziva, što zbog načina na koji je odsvirana. On je imao taj ‘perfect timing’ kad je svirao. Zadnji bubanj, što je u životu snimio, je za pjesmu “Itna intervencija” sa Darkom Ostojićem, kod mene u studiju. Na spotu bubanj svira neki momak, ali na snimku je Faris. Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici, bubnju. I odlično ga je odsvirao, skoro k’o nekad, kad je imao ‘perfect timing’. Ne mogu sad da se pomirim da je to zadnji bubanj što je ikad snimio.

Jedno od zadnjih medijskih pojavljivanja Farisa Arapovića zabilježeno je u februaru 2017. godine u priči o grupi Sikter, u programu Radio Sarajeva.