Maja Stojanović Louis

Maja Louis upotpunjuje muzički ‘klan’ Stojanović

Muzika - regija Novi na sceni Show Time

Nema baš puno porodičnih muzičkih ”klanova” na našim scenama (Redžić, Novković, Kovač, Cetinski, Šuta), ali kad god se pojave, uvijek su interesantni.

U domaćem world music svijetu je početkom 1980-ih, svojom jedinstvenom scenskom pojavom i još više raskošnim dubokim glasom, u vrh uzletio Ljubiša Stojanović Louis, proslavivši se već s prvim albumom Ne kuni me, ne ruži me, majko.

Bilo je u etno motivima pjevača i klavijaturiste raznih stilova, jazza, funka i soula, što je rezultat njegove rane fasciniranosti Louisom Armstrongom, po kojem je i dobio nadimak.

Nekoliko godina poslije Louisove pogibije u automobilskoj nesreći (u ljeto 2011.), na sceni se pojavljuje njegov sin Marko Stojanović, također pjevač i klavijaturista, sa istim nadimkom i istim žanrovski bogatim muzičkim usmjerenjem, uz vrlo bitnu nadogradnju – za razliku od oca koji je pretežno obrađivao tradicionale, Marko je autor pjesama na albumima ”Beskraj” (2017.) i ”Euridika” (2018.), uz tek rijetke obrade.

Porodičnom klanu odnedavno se pridružuje Maja Stojanović Louis, najavljujući debitantski kantautorski album ”Buđenje”, koji se pod etiketom Lampshade Media pojavljuje 17. 10. 2019.

Iz porodičnog albuma Louisovih – Maja i Marko sa roditeljima

Maja je rođena i odrastala u Munchenu i muzikom se bavi od ranog djetinjstva, a nakon preseljenja u Beograd počela je pjevati u očevom Louis bendu, te ubrzo formirala i vlastiti sastav naziva Maja St. Louis sa kojim je nastupala u klubovima po cijelom regionu.

Autorsku promociju imala je na bratovom albumu ”Euridika”, potpisujući duetsku pjesmu ”Svet je tvoj”, koja će biti uvrštena i na njezin prvijenac.

Jedva čekam da album ugleda svetlost dana. U svakoj pesmi ima mene i u svakoj postoji poruka. Pesmu koja je izabrana za prvi singl je pisala moja draga talentovana prijateljica Bojana Čuljković i mislim da svaka žena može u nekom segmentu života da se pronađe u tim rečima kao što sam i ja. Aranžman smo radili moj brat Marko i ja”, o najavljenom debiju rekla je Maja Louis.

Već poslije prvih taktova pjesme vrlo simboličnog naziva ”Život bira umetnike” jasno je da Maja na veliku scenu ne izlazi samo zbog čuvenog prezimena, već i sama nosi svoju novu magiju, uvjerljivo izvodeći zanimljivu melodiju autorice Čuljković (kojoj ćemo, ipak, prigovoriti zbog jednog jeftinog stiha ‘ Ja bih ti skuvala i sarmu, ali imam neizbežnu karmu’).