Robbie Robertson, Playing for Change

Izvrsna obrada rock klasika The Weight u produkciji Playing for Change

Muzika - svijet Show Time

Song Around The World pod okriljem neprofitnog multimedijalnog projekta Playing For Change od 2002. nam nudi obrade klasika popularne muzike i mnogi od njih su planetarni mega-hitovi, poput ”Stand by Me” iz 2008. koji bilježi više od 135 miliona pregleda.

Uključujući često i zvijezde (Bono, Keith Richards, Robert Plant), projekt je posebno prepoznatljiv po okupljanju anonimnih muzičara po cijelom planetu, koji simultano izvode zadanu temu i tako proizvode ‘song around the world’, te je do sada u njegovoj realizaciji sudjelovalo više od 1000 instrumentalista iz pedesetak zemalja.

Ovog ljeta je Playing for Change izbacio nekoliko takvih spotova, a najnoviji, objavljen jučer (18. septembar), na putu je da ostvari rezultat najpopularnijih klipova ovog projekta – u samo jednom danu privukao je više od 368 hiljada gledatelja.

Riječ je o numeri ”The Weight”, klasiku kanadske rock grupe The Band sa njihovog debitantskog albuma ”Music from Big Pink” iz 1968, pjesmi koju je Rolling Stone rangirao kao 41. u izboru 500 najvećih songova svih vremena.

U novom simultanom snimanju na pet kontinenata pojavljuje se i gitarista Robbie Robertson, koji je sudjelovao u osnivanju The Banda i autor je pjesme ”The Weight”, a Ringo Starr je dobio ulogu da otvori spot.