mom-and-dad-nicolas-cage-selma-blair

Get Out i Mom and Dad – konačno dobri novi horori

Film & Foto & TV Show Time

Prethodne, a i prilično puno godina ranije, malo smo vidjeli posebno originalnih filmskih priča iz žanra horora. Osim dva, ”Get Out”, te ”Mom and Dad” sa Nicolasom Cageom i Selmom Blair u glavnim ulogama.

Niz gotovo istovjetnih ‘formula’ samo potvrđuju stav da je sve manje smislenosti u novim horor filmovima.

Zbog toga su posebne pažnje vrijedna dva iz 2017.

Film ”Get Out” režirao je debitant Jordan Peele i proglašen za “nešto nesvakidašnje dobro”, uz vrlo visoke ocjene (8,2) i na uglednom Imdb portalu.

Priča je to o mladom crncu, koji na nagovor svoje bijele djevojke dolazi na upoznavanje s njenim roditeljima. Mladić odrastao u velikom gradu u novj sredini nailazi na rasne predrasude, bilo u kontaktu s policajcima ili s krugom prijatelja “zdravog” bogatog američkog sredovječnog para, odnosno roditelja njegove djevojke.

Pri tome, na imanju porodice Armitage sve djeluje nekako usiljeno i čudno, od pretjerano ljubaznih, ali i pogledom odsutnih slugu crne puti, pa do majke koja se bavi hipnozom i nagovara novog “zeta” da ga tako oslobodi loše navike uživanja u nikotinu.

Hoće li se tamnoputi Chris spasti sudbine koja mu je namijenjena, kao i mnogim pripadnicima njegove rase čak i u sadašnjem dobu – da budu samo sredstvo kojim bijelci iživljavaju svoje ambicije – to je tema filma, u kojem ne teku potoci krvi, kao u ostalim hororima, već je više intelektualni, psihološki pristup ovom žanru.

Drugi film koji nudi žanrovsko osvježenje (po nekima čak bolji, po drugima lošiji, ali sve je stvar sklonosti) jeste ”Mom and Dad”.

Priča, uokvirena čak u manje od standardnih 90 minuta, govori o odnosu roditelja i djece kroz horor vizuru – i uz pažljivo protkane crnohumorne elemente.

Svojom sugestivnošću ”udara” jače nego, recimo, gotovo nerazumljivi izvikani ep slične tematike, ”The Killing of a Sacred Deer”, ponegdje opisan kao bolesni psihološki triler..

Reditelj i scenarista Brian Taylor (Ghost Rider: Spirit of Vengeance, Crank) ne ulazi pretjerano u detalje i nudi naizgled jednostavnu priču. U središtu su tinejdžerka i njen mlađi brat, koji se nađu usred pošasti zvane – roditelji ubijaju svoju djecu.

Roditelje igraju Nicolas Cage i Selma Blair i oni se u kratkim flešbekovima prisjećaju kako su i sami kročili u svijet odraslih i kakve su ambicije nekada imali, a na kakve ih je kompromise život natjerao.

Film, dovoljno krvav da fanovi žanra budu zadovoljni, a, opet, dovoljno intrigantan da i oni koji traže “pozadinski smisao” u scenariju, imaju razlog da ga pogledaju.

Izvor: Titlovi.com