Dado Topić, Boris Aranđelović, Željko Bebek

Vitez širokog srca, vitez magije i još tri pjevačka viteza ex-Yu rocka

Glas.ba RTV Kolumna

ZLATKO PEJAKOVIĆ – VITEZ TRENUTKA

Kada se sve sabere i oduzme, Pejaković je bio pevač apsolutno po meri Korni grupe.

Dušan Prelević Prele to nije mogao biti, jer disciplinu koju je zahtevao Kornelije nije mogao ni da smisli, Dalibora Bruna i Zdravka Čolića je zamarala progresivna muzika, a posebno se Čola u svemu tome nije snalazio. Dado naprotiv, nisu prijali njihovi izleti u one “lake komade”, a i žarko je želeo svoj bend. No zato je Zlatko mogao da iznese sve što Kornelije zamisli i poželi.

I besprekorno da otpeva njihov prvi album, koji je u tom trenutku bio jedini dostojan takmac grupi Time, i da se pozabavi sa “tri palme na otoku sreće”.

Ruku na srce, bez obzira na sve, Pejaković je zaista u vreme “Etide” i njihovog prvog albuma, bio vitez jugoslovenske scene vredan svakog poštovanja. No nakon prestanka rada Korni grupe, sve se raspršilo kao mehur od sapunice. Šlageri na njegovim albumima su iz godine u godinu bivali sve bljutaviji, a potom je upao u nešto što su svi do sada pobrojani vešto izbegli, a to je glibavi mulj politike.

Mišljenja sam da za jednu muzičku karijeru ne može biti većeg srozavanja, tako da je od onog nekadašnjeg viteštva malo šta ostalo.

ISMET KURTOVIĆ – VITEZ MAGIJE

Pojava Drugog načina na jugoslovenskoj sceni za mnoge je jedan od najlepših trenutaka u njenom istorijatu.

Simbioza stihova, muzike i fotografija na omotu sa kojom je grupa pokušala tretirati fenomen samoće, u tim je godinama nekima došla kao melem na ranu.
Bila je to ploča svojstvena po mnogo čemu, a jedna od neizbežnih karakteristika bio je i Kurtovićev čudesni vokal koji je poput nekakve magije “prianjao” za muziku koju je stvarao Drugi Način. Ako postoji “hemija” u muzici, onda je ona baš vidljiva na toj ploči. Sve je satkano od emocija koje dok slušate te pesme pršte na sve strane, a tamo negde iznad leluja Kurtovićev vokal, opijajući i nestvaran.

Naprosto, u tim godinama morali ste voleti tu ploču. Posle je bilo šta je bilo, sukob između Požgajca i Kurtovića definitivno je uništio tu magiju.

I tako… Ni vitezovi nisu ono što su bili, ali sve je to život.

Beše to nezaboravno vreme i nezaboravni ljudi. Ko je tada živeo imao se rašta i roditi.

Izbor: Goran Živanović / slijedi nastavak…