Budi glasan kompilacija

Budi glasan vol. 1 – prva zenička rock & all kompilacija

Muzika BiH Show Time

Pod etiketom Glas.ba, kao prvo muzičko izdanje našeg portala, iduće srijede će u Zenici biti predstavljena kompilacija ”Budi glasan vol 1” sa 26 brojeva zeničkih izvođača rock & all stilova.

Najava od prije par mjeseci, da Glas.ba otvara novu nišu u svom cjelokupnom temeljnom opredjeljenju afirmacije domaće scene, napokon ima rezultat – priredili smo prvu kompilaciju zajedničkog naziva ”Budi glasan” i krećemo od vlastitog dvorišta.

Dakle, ”Budi glasan vol 1” posvećen je zeničkoj sceni i predstavljanju ovomilenijskih autora.

Među njima je 15 izvođača različitih žanrova, od alter rocka, punka, klasičnog i experimental rocka do reggae/duba, bluesa, jazz popa i alt-country rocka.

Jenny Violinski & Lounge Beat
Jenny Violinski & Lounge Beat

Različit je i njihov muzički staž. Neki su nova imena na alter-rock sceni, poput grupa Trojica i BruhUuhu, koji s već nekoliko singlova ubrzano gaze prema svojim debitantskim albumima, nasuprot veteranima, grupi Nemoguće vruće, koja je album prvijenac “Ljubavi malog Werthera” (i prvi zenički LP) objavila daleke 1988. i u novom mileniju je obnovljena i autorski se opet aktivirala u interesantnoj postavi u kojoj sviraju i sinovi izvornih članova, gitariste i klavijaturiste.

Novomilenijsku reprezentaciju čine i već etablirana imena bh. scene, Haris Abdagić i Balkaneros, uz koje su uključeni oni koji uspjeh bilježe na internacionalnom planu. Iz te grupe muzičara zenički ponos svakako čini Adisa Zvekić aka Diamusk, bivša vokalistica Dubioze kolektiv, koja živi i sa svojim partnerom Aldinom Hasanovićem kreira novu uspješnu karijeru u Norveškoj, a drugo je ime mladi kantautor, Leon Majcen, 20-godišnji muzičar aktivan na njujorškoj sceni čiji već drugi album je u pripremi. Sliku uspješnih Zeničana uputpunjuje aktuelni vokalni dvojac Dubioze kolektiv, Adis Zvekić i Almir Hasanbegović, kao gosti u jednoj pjesmi grupe Naksut Vesert.

Upravo je potonji bend, zastupljen sa dvije pjesme na kompilaciji, dobra ilustracija pomalo kontroverzne pojave koja dobrim dijelom obilježava zeničku muzičku scenu – talent i veliki potencijal koji nisu ostvareni.

Naksut Vesert ima neobjavljeni album (po mnogim mišljenjima odlično djelo alternativne muzike), OFFinGer i Teska & Tequila Sunrise imaju sam-izdat albume poznate samo u lokalnom okviru, Zlatan Alispahić Zlaya je vrlo originalni kantautorski veteran sa sjajnim autorskim opusom dovoljnim za nekoliko albuma, dok su grupe V.E.K. i Moch Shizme prije desetak godina bile obilježene kao punkeri s ozbiljnom perspektivom. Ni jedno od ovih imena, osim Zlaye Alispahića, više nisu na sceni, niti su im djela dospjela do široke publike i regije, a zaslužila su to.

Kantautor Zlatan Alispahić Zlaya
Kantautor Zlatan Alispahić Zlaya

Kompilacija ”Budi glasan vol. 1”, u kontekstu cijelog spomenutog sadržaja, ima, dakle, višestruku vrijednost – i kao svjedočanstvo dinamične scene u zadnjih dvadesetak godina, kao jedina posveta onima koji su u nju ugradili djelić sebe bez ‘naplate’ i, na kraju, kao makar mrva poticaja novoj generaciji da, ipak, energičnije krene. I bude glasna.

Promocija kompilacije zakazana je u klubu ”Zona”, u srijedu 31. 7. 2019. u 20 sati, kada će medijima i publici biti predstavljeni vrlo limitirano promotivno CD izdanje i digitalno izdanje dostupno na svim relevantnim internetskim servisima. Kuriozitet je da ”Budi glasan vol. 1”, kao partner portala Glas.ba, producira Gradska biblioteka Zenica upravo zbog dokumentarističke vrijednosti projekta, pa će dio CD tiraža biti trajno pohranjen u ovoj ustanovi.

Teska@Tequila Sunrise Band
Teska@Tequila Sunrise Band

      BUDI GLASAN (zenička rock&all kompilacija)

  1. Adisa Zvekić Diamusk Adela Pervan ”Synergy” (album ”Sleepwalkers, 2019)
  2. Adisa Zvekić Diamusk feat. Shaman A & Highway Man ”Link in the Chain of Evil” (album ”Freedom”, 2017)
  3. Naksut Vesert feat. Adis Zvekić & Almir Hasanbegović ”Kontrola uma” (album ”Kontrola uma”, 2013)
  4. Naksut Vesert ”Abu Dhabi Dubai” (album ”Kontrola uma”, 2013)
  5. BruhUuhu ”Dance” (single, 2019)
  6. BruhUuhu feat. Darian Pokaz ”DJMonkey” (single, 2019)
  7. Trojica ”Ko ti ovo radio” (single, 2019)
  8. Trojica ”Ovo nije mjesto za nekog kao ti” (single, 2018)
  9. DWD ”Počivanje” (single, 2013.)
  10. DWD ”Na putovanju” (single, 2013.)
  11. VelikaEkonomskaKriza ”Moj grad gori” (kompilacija ”Zenica zove”, 2010)
  12. Moč šizme ”Treba vremena (pred WC-om)” (kompilacija ”Zenica zove”, 2010)
  13. Moč šizme ”Tama” (single, 2010)
  14. Balkaneros ”Ulicamamo” (album ”Balkanjeros rokenrol”, 2015)
  15. Leon Majcen ”Trace of Red” (album ”NUMB”, 2018)
  16. Jenny Violinski & Lounge Beat ”Spotlight” (single, 2015)
  17. Haris Abdagić feat. Sinan Alimanović ”Povjeruj u sebe” (single, 2018)
  18. Zlatan Alispahić ”Jazz”
  19. Zlatan Alispahić ”Nisam sam”
  20. OFFinGer ”Padobran” (album ”Vremena nemaš”, 2014)
  21. OFFinGer ”Vremena nemaš” (album ”Vremena nemaš”, 2014)
  22. Balkaneros feat Emir Hot ”Umorni blues” (single, 2017)
  23. Nemoguće vruće ”Od proljeća do proljeća” (single, 2012)
  24. Nemoguće vruće ”Probudi se” (single, 2016)
  25. Teska & Tequila Sunrise ”Noć bez tebe” (album ”Ubleha”, 2009)
  26. Teska & Tequila Sunrise ”Ubleha” (album ”Ubleha”, 2009)

1 razmišljanje na “Budi glasan vol. 1 – prva zenička rock & all kompilacija

Komentari su zatvoreni.