Srdjan Sacher, foto_Borislav Pesić Blagoja

Sacher, novi bend jednog od ključnih autora novog vala ’80-ih

Muzika - regija Show Time

Srđan Sacher, osnivač Haustora i Vještica, autor brojnih hitova poput ‘Moja prva ljubav’ (Djevojke u ljetnim haljinama), ‘Totalno drukčiji od drugih’ i ‘Volim slušati radio’, formirao je novi bend i skorašnji izlazak njegovog prvog albuma najavio pjesmom ‘Mene nisi nikad volila’.

“Električni sitar savršeno zvuči u pjesmi i ne znam jel’ to ikad iko koristio u ovim krajevima. Ima i 12-žični Rickenbacker, akustična gitara na open G štimu, i moj dragi EB-0 Gibson iz 1964. i piccolo snare i sve… A čega tek ima na albumu, koji stiže uskoro – električni klaviri, gitare bez pragova, zrikavci Algarvea, Glavni kolodvor, Brankina zdjela za salatu…“, tako svoj novu muzičku epizodu opisuje Srđan Sacher.

Njegov autorski doprinos na prvim albumima Haustora, kao zajednički rad s Rundekom, davno je valoriziran, a u Vješticama, grupi u kojoj potpisuje i muziku i tekstove za sve teme, još više je izrazio svoju kreativnost.

Vještice su jedna od prvih super-grupa na ovim prostorima, a krajem osamdesetih bend su oformili Srđan Sacher na basu, Boris Leiner za bubnjevima i Mladen Juričić (Max Wilson) kao gitarista, odreda neki od ključnih likova zagrebačkog novovalnog razdoblja koji su svirali u najvažnijim tadašnjim bendovima, Haustoru, Azri i Filmu.

Srđan Sacher (foto Borislav Pesić Blagoja)
Srđan Sacher (foto Borislav Pesić Blagoja)

Nesretne devedesete su uglavnom razlog da Vještice nisu mogle doći do jednakog broja publike, ali iz njihovog opusa ostali su klasici kao ‘Totalno drukčiji od drugih’, ‘Ljubav se ne trži’, ‘Kradljivac srca’, ‘Da li su to bili topovi ili lupa moga srca’ i drugi.

U njegovom novom bendu, nazvanom samo Sacher, članovi su popularni zagrebački glumac i muzičar Filip Riđički (vokal, udaraljke), Ivan Beuc (6- i 12-žična gitara, bariton gitara, električni sitar), Miljan Bakić (akustična i električna gitara, prateći vokal) i Dragan Brkljačić Faca (bubnjevi, udaraljke).

Srđan Sacher, koji uz bas svira i klavir, potpisuje muziku i tekst pjesme ”Mene nisi nikad volila”, koja je uvod u album ”Biser, ambra, jantar”, a najavljuje se da će imati 14 pjesama i uskoro ga možemo očekivati.

“Singl je, kao i kompletan materijal, sniman u mom glazbenom ateljeu, a nakon toga miksan i produciran u ‘Dim Dam Dus’ studiju Zvonimira Duspera Dusa koji je sjajno odradio posao. A bend…bend se smijal kad su čuli stihove: “Samo se uzrujam kad vidim kak si stara”. Rekli su – pa to se zapravo o tebi radi …..pozdravil ih Kolumbo! :)“, opet na svoj autentični način objašnjava Sacher.