Sarajevska Rock redukcija – ambiciozni radovi na putu

Muzika BiH Show Time

Sarajevska Rock redukcija bio bi jedan od brojnih međusobno sličnih sastava da nije postavio ambiciozan i zanimljiv cilj – da u snimanje svog prvog albuma uključi najmanje 50 gostujućih domaćih muzičara.

Rock redukciju su 2015. formirai dugogodišnji prijatelji, gitarista Jasmir Musabegović i basista Darko Hrgić, a zanimljiv su spoj entuzijazma i profesionalizma.

Jasmir je farmaceut po struci i samouki muzičar čiji autorski i svirački korijeni sežu do ratnih vremena kada je bio član grupe Spektakl, iza koje je ostalo nekoliko pjesama snimljenih u studijima Adija Lukovca, Nedima Imamovića i BHRT-a, te niz redovnih nastupa u klubu Sloga. Darko je, pak, profesor klasične gitare, pjeva i svira nekoliko instrumenata, kompozitor je i anaržer, te dobitnik brojnih muzičkih nagrada.

Spojivši se u Rock redukciji, čiji je naziv asocijacija na sve ratne redukcije, odlučili su da frazu ”promocija bh. muzičara i podsticaj autorskom radu na domaćoj muzičkoj sceni” provedu kao konkretno djelo.

Rock redukcija sa gostima - Darko Hrgić (lijevo), Jasmir Musabegović (sjedi)
Rock redukcija sa gostima – Darko Hrgić (lijevo), Jasmir Musabegović (sjedi)

Radeći na prvom albumu, bend je do sada objavio pjesme ”Ne trebaš mi” i ”Opet sam jaka”.

U prvoj ulogu glavnog vokala ima Dejana Hršum, članica hard rock benda Starbridge, a sa Jasmirom i Darkom svirali su još Siniša Baljo (klarinet) i Gordan Kranjčić (bubnjevi), dok u drugoj pjeva Ajsela Zoronjić i kao gosti sviraju Vernes Ljuštaku (solo gitara), Miljenko Kondić (bas) i Elmedin Ljuca (bubnjevi).

Ovih dana pojavila se i treća pjesma, ‘’Nagrada’’, u kojoj je angažirana puno brojnija ekipa: Rifet Čamdžić – bubanj, Moamer Balihodžić – usna harmonika, Zlatan Bozuta – piano, Dino Šukalo – gitara, te Elma Selimović i Žana Babić Arapović – prateći vokali, dok posebnu ulogu ima doajen bosanskohercegovačkog glumišta, Miodrag Miki Trifunov, koji kazuje stihove ljubavne pjesme.

Suprotno od nepopularne redukcije, novi sarajevski rock bend sa jazzy štihom neće štediti u angažmanima novih muzičara u svakoj od još sedam pjesama, koliko planiraju uraditi za album prvijenac, s namjerom da svoje ozbiljne i ambiciozne ”radove na putu” izvedu sa što većim brojem, otprilike pedesetak, domaćih autora i izvođača.

To se zove ”riječi pretvoriti u djela”. I za to slijedi ”Nagrada”.

3 razmišljanja na “Sarajevska Rock redukcija – ambiciozni radovi na putu

Komentari su zatvoreni.