Radiance - Miranda

Neobično: Zagrepčanka predvodi indie rock bend iz Pekinga

Muzika - regija Show Time

The Radiance je pekinški indie rock bend, formiran prije dvije godine, i nama je zanimljiv zbog liderice sastava, Mirande Vukasović iz Zagreba, a s njihovim radom nas upoznaje diskografska kuća Menart.

Svestrana, multitalentirana, odvažna, karizmatična, tako je Jutarnji nedavno predstavio 33-godišnju Zagrepčanku Mirandu Vukasović, koja je živjela u najvećim metropolama svijeta, a posljednjih pet je stanovnica Pekinga. Tek jedan od rezultata tih putešestvija – Miranda govori 6 jezika.

Radiance foto

Njezina priča zvuči gotovo nevjerovatno. Započela je studijem dizajna u Milanu, pa magisterijem dizajna interijera i urbanizma, te izradom nakita i namještaja za koje se doslovno otimaju najveće svjetske tvrtke, a usput su došli i ljubav prema arhitekturi, fotografiji, medijima i na kraju, rock’n’rollu i bluesu. Jer trenutno je Miranda pjevačica u dva prilično popularna benda u Pekingu.

Jedan od njih je The Radiance, koji je Miranda oformila 2015. Specifični zvuk u nastupima uživo, ovaj bend nadograđuje atraktivnim vizualnim projekcijama i artističkim performansom.

Prvi EP ”Soft machine” snimili su 2016. i iste godine pozvani da perfomans izvodu na jednoj od najimpresivnijih pekinških lokacija, 600 godina starom budističkom hramu. Zapaženi brojevi ovog izdanja su naslovna pjesma, ”Paper Airplane” i ”Bam” singl koji je emitiran u radio programima u SAD-u, Kanadi, Aziji i Evropi.

U svojim tekstovima pisanim na engleskom jeziku, Miranda priča o iskustvu slobode i čežnji za slobodnim životom u granicama koje dozvoljava kontrolom opsjednuto društvo.

Njena muzika spoj je klasičnog rocka, post grungea, elektronike, bluesa i psihodeličnog rocka, a inspiraciju crpi od izvođača kao što su Janis Joplin, Portishead, Alabama Shakes, Led Zeppelin i drugi.

The Radiance je nedavno objavio i novi materijal pod nazivom ”The Fragile Strength”, koji se sastoji od singlova „Flying Kites“ i „Dried Up“.

”Pjesme koje The Fragile Strenght donosi govore priču o ljudskim emocijama i krhkoj stvarnosti za koju se grčevito pokušavamo uhvatiti. Istovremeno, konstantno ispitujemo svoje granice oslanjajući se na neku unutrašnju, gotovo animalnu intuiciju. To je mjesto u nama na kojem nadilazimo ljudsko iskustvo i gdje snaga dolazi upravo od te krhkosti, ranjivosti ljudskog duha. Upravo zato i naziv The Fragile Strength” – kaže Miranda.