Bruce Dickinson uskoro u Zagrebu – zašto ovdje posebno volimo frontmana Maidena?

Muzika - svijet Show Time

U show bizu je puno zvjezda koje je takvima učinila moćna biznis mašinerija. Famozi frontman Iron Maidena, međutim, iz posebne je kategorije onih koji su prirodno veličanstveni i koji čak jednu ‘običnu’ promociju knjige pretvara u show vrijedan turneje.

U zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski će iduće srijede, 26. 6., biti priređena ”Večer s Bruceom Dickinsonom”, interaktivni show u kojem rock pjevač promovira autobiografiju “What Does This Button Do?”.

Iron Maiden ima posebno mjesto u srcima njihovih ovdašnjih fanova, jer je, među svim velikim svjetskim bendovima, najviše puta svirao na prostoru bivše Jugoslavije.

U čak 11 svjetskih turneja svirali su u pet naših gradova, od toga 6 puta u Beogradu, 4 puta u Zagrebu, 3 puta u Ljubljani i dva koncerta u Splitu, a svjetska ”Somewhere on Tour” je i počela u septembru 1986. s tri nastupa u Jugoslaviji. Kuriozitet: 1984. se pojavio bootleg LP ”Enslaving Yugoslavia ’84” snimljen te godine u ljubljanskom Tivoliju.

Iako bend nije svirao u Bosni i Hercegovini, mitsko mjesto ima Dickinsov dolazak u ratno Sarajevo 1994. godine i njegov koncert u BKC-u, o čemu govori sjajni dokumentarac “Scream for Me Sarajevo” (2015.) producenta Adnana Čuhare i režisera Tarika Hodžića, a vrhunac te priče je dodjela nagrade “Počasni građanin Sarajeva”, koja je Dickinsonu uručena u aprilu ove godine.

Dickinson, počasni građanin Sarajeva
Dickinson, počasni građanin Sarajeva

Novi pjevačev dolazak u ove krajeve mova je posebna epizoda.

Dickinson promociju svoje autobiografije radi kao show u dva dijela.

U prvom pripovijeda o životu na duhovit način humorističan način, čak i satiričan otkrivajući pogled na vlastite životne uspone i padove, a sve to čini uz mnoštvo fotografija iz privatne kolekcije i nekoliko ekskluzivnih detalja koje namjerno nije želio otkriti u knjizi. Druga dio večeri posvećen je obožavateljima koji mu otvoreno mogu postaviti pitanja na koja će dobiti direktan odgovor ovog velikana.

O nešto drugačijem spektaklu koji Bruce Dickinson u intimnoj atmosferi priređuje na turneji diljem svijeta, svi izvještači prenose samo riječi oduševljenja i za ilustraciju citiramo jednu impresiju iz australskog Heavymaga: ”Bilo je trenutaka smijeha, trenutaka masivnog aplauza i trenutaka potpune tišine u kojoj je publika s velikom pozornošću pratila svaku izgovorenu riječ… majstor pripovijedač. Artikulirano, animirano, vrckasto i na trenutke pravilno urnebesno”.

Bruce Dickinson, promocija autobiografije