Glas.ba Barometar singlova (godina 2018. week 22)

Nova ploča Show Time

Svega i svašta bješe u minuloj regionalnoj muzičkoj sedmici! Poneka zvijezda i puno više onih koji dolaze, ponešto pravih bisera, ali i poneki promašaj. U svakom slučaju – veselo.

Bajaga: Bilo bi lako

Usponi i padovi, koji ih to muzičar nije doživio? Konstanta kroz dugo vrijeme je važnija. A Bajaga i Instruktori jesu jedna od konstanti. I Bakijeva slikovita poetika. Novi album ”U sali lom” ponajviše je time obilježen. Pjesme? Koliko ljudi, toliko različitih favorita. No, u to ćete se vremenom uvjeriti – ”Bilo bi lako” balada je (možda čak poslije puno godina) u rangu Bajaginih najvećih romantičnih brojeva. Koliko će se samo ljubavi uz nju roditi! I suza proliti. Spot? Zgodan rad Vuka Protića.

Zona isključenja: Trenutak, sat il’ godina

Goraždanski rock bend Zona isključenja od prvog najavnog broja “Moj svijet” već nekoliko godina u formi singlova kompletira video kolekciju za svoj treći album “Trenutak, sat il’ godina” (objavljen krajem 2016.). Nanizali su “Priča”, “Sav taj smrad”, “Vila”, “Sve što tebe dotakne”, “Zauvijek mlad”, “Kad sakriju nas bore”, “Ginger” i zaključili s naslovnom temom. Standardno, solidno i poseban plus za izdržljivost u okolnostima za rock u BiH, zbog kojih je između drugog i trećeg albuma prošlo čak 8 godina.

Cold Snap: Distance

Novitet iz Varaždina je žešća varijanta rocka, groove metal, u kojem bend Cold Snap već ima zavidnu internacionalnu karijeru. Četvrti album ”All Our Sins” počeli su snimati početkom godine u Danskoj i prije njegovog izlaska, najavljenog za 6. 7. 2018. za njemačku izdavačku kuću Arising Empire, objavili su spot ”Distance”. S lajtmotivom ‘da li biste napustili svoje voljene u potrazi za boljim životom’, pjesma je posvećena onima koji su to uradili i ilustrirana je odličnim spotom u zajedničkoj realizaciji pjevača Jana Kerekeša i reditelja Tina Majnarića.

Tonka: Vedro

Tonka četvrtim singlom ”Vedro” nastavlja intrigirati muzičku javnost koja iščekuje njen najavljeni debitantski solo album. Među njima drugi po redu, januarski ”Pozitivizam’,’ i dalje ostaje najmoćniji, no i ovaj moderni alter pop zagrebačke pjevačice s autorskim potpisom Aljoše Šerića čini da očekivanja od Tonkinog samostalnog prvijenca ostaju velika.

PetarZ: Come with me

Iza pseudonima PetarZ krije se beogradski muzičar Petar Zorkić. Godinama je skupljao klupsko sviračko iskustvo i sada se prvi put predstavlja s autorskom pjesmom ”Come with me”. Nije nevažno spomenuti da, osim što svira više instrumenata, njegov važan svijet čine knjige. Tako je lakše odgonetnuti otkud u njegovoj muzici prefinjena isprepletenost rock, funk, soul, blues, reggae, disco elemenata, a konačnu notu dao im je producent pjesme i gost na klavijaturama i perkusijama Marko Louis. Onima koji prate rad ovog muzičara sve je jasno. ”Come with me” je PUNA pjesma.

Voland Le Mat: Ideš s njim

Zagrebački pjevač, gitarista i autor Momir Oljača, koji nastupa pod imenom Voland Le Mat, svoju novu pjesmu ”Ideš s njim” opisao je kao netipičnu za svoj opus i ”poprilično neozbiljni broj koji služi isključivo da bi publiku zabavio a njemu popravio budžet”, ne isključujući mogućnost da to češće radi. Ako je i neozbiljna, nije skliznula u komercijaliziranu ispodprosječnost. Ima, eto, autora koji ne idu ispod neke svoje granice čak ni za veći budžet.

Chui feat Boris Štok: Pogledaj

Kada bend svoju muzike opiše kao ‘rock jazz ambiental electronic minimal d’n’b hip hop funk space spiritual’, u većini slušajeva biste poželjeli zaobići ga u panici od tolike ambicije. Nakon što su prošle godine s Josipom Lisac snimili pjesmu ”Tebi putujem”, koju je komponirao klavijaturista benda Toni Starešinić, Chui je počula i tzv. prosječna publika, te se uvjerila da nisu baš toliko raštrkani (iako, ipak, jesu usmjereni na zahtjevnijeg slušatelja). Budući da u postavi nemaju vokal, novu pjesmu su uradili sa Borisom Štokom, koji poslije bendova Quasarr i Manofon radi samostalno. Tema je neuobičajeno dugačka, skoro 8 minuta. I definitivno je za probrane.

Teška industrija: Sve mogu lažima

Kada se Teška industrija, poslije 30 godina pauze, vratila s albumom ”Kantina” (2007.), njihov rani rock zvuk (s izvornim članovima Vedadom Hadžiavdićem, Ivicom Propadalom i Seidom Memićem Vajtom) dobio je notu bogato aranžiranog pop-rocka. No, kako je Vajta ubrzo izašao iz postave, u bendu su se počele nizati puno mlađe pjevačice pop vokacije, Lea, Maja, Lucija i najnovija Matea Matković i osim imena sve veze sa nekadašnjom Teškom industrijom su nestale. Oni su danas klasična pop grupa, sasvim pristala za festivalske bine. Tome zahvaljujući, sigurno imaju i brojniju publiku i više posla. A u njihovim godinama (mislimo na dvojac Hadžiavdić-Propadalo) ludo je očekivati eksperimente s novim pop trendovima, pa se drže standarda. Kraj priče.

Fluentes: Prava ljubav

Osiječko-đakovački sastav Fluentes prije dva mjeseca dobio je prvi kipić Porina – za novog izvođača godine. Da nije tog podatka, pjesmu ”Prava ljubav” (koja je, zapravo, nastala prije 4 godine na engleskom jeziku, a sada je snimljena verzija na hrvatskom) mogli bismo doživjeti kao simpatični, nepretenciozni ljetni intermeco, ali potpisana od ”novog izvođača godine”, bolje da se nije pojavila.

Mi Vida: Probaj me uzeti

Vida Manestar je jedna od nebrojenih koji godinama mogu biti na sceni – i nezamijećeni. Sudbina je to pratećih vokala i u najvećim bendovima, a Vida tu ulogu ima u Elementalu. Sada, kao Mi Vida, počinje vlastitu karijeru, a u neizvjesnoj avanturi priključio joj se Stanislav Stanko Kovačić, freelancer koji je svirao sa Rundekom, Pavelom, Josipom Lisac, Matijom Dedićem, pa još kao ulični svirač.

Pjesma ”Probaj me uzeti”, koju su zajedno komponirali na Vidin tekst, jedna je od devet što su ih već uradili i prva koju javno predstavljaju. Nesputanost i šarm ulice, prirodnost i nenametljivost muzičara koji se dobro osjećaju i u sjeni zvijezda, to je pjesma koja poziva da je prigrlite. Veliki plus za cijeli paket.

Alen Vlajnić: Trubadur

Devetnaestogodišnji Alen Vlajnić je slavonsko dijete sa zagrebačkom adresom i još jedan je od onih na početku karijere. Ima tek dva singla, ”Samo prvi” od prije 4 mjeseca i najnoviji ”Trubadur”. Već ima i plan – prateći mu sastav će se zvati vlć.Alen i pjesme piše za prvi album već definiranog naslova ‘Preko granice’. Moderan mainstream pop su prve dvije teme i Alen je zasad na dobrom putu.

Severina ft Petar Grašo: Unaprijed gotovo

Šta god da snimi, erotsko-vrckavi hopa-cupa, ekstatični folk-dance ili se trudila uraditi (dobiti) ozbiljnu pjesmu, Seve regionale privlači pažnju. A Petra Grašu ne bi, kao gosta, ni čuli da ”Unaprijed gotovo” ne spada među ove posljednje, makar ima blagi okus balkanizirane estrade. Obzirom na neke ranije brojeve, ovaj prelazi u gornji (o)cjenovni razred.