Ogenj (YouTube)

Nova imena regionalne scene: Ogenj

Muzika - regija Show Time

Energičan i čvrst miks rock ‘n’ rolla, punka i folka odsviranog na klasičnim rock instrumentima, uz dodatak brze tamburice i violine, to  je temelj karakterističnog zvuka folk rock benda iz Koprivnice, koji bi uskoro mogao oduševljavati region.

Ogenj je koprivnički folk punk rock bend koji je svoju priču započeo krajem 2015. U početku je to bio akustičarski trio, a onda je vremenom porastao do petočlane posade, koju sada čine Filip Kušnjer (gitara), Tomislav Mihac Kovačic (vokal, gitara, tamburica), Tara Knežević (violina), Denis Kuzel (bubnjevi) te Nikola Terzić (bas gitara).

Zanimljiva je njihova muzička geneza. Nakon puno ‘utakmica u nogama’ u hard core/punk vodama (Angry Cows, Božje ovčice, Nullified,…), čak 3/5 benda koje čine Ogenj, odlučili su malo primiriti loptu i zaplivati drugačijim ali opet sličnim folk/celtic punk rock vodama.

Ono što i kako uživo izvodi Ogenj – balade, poskočice, punkersko prštanje energije, znoj i suze – razlog su da ih porede sa grupama Dropkick Murphys, Flogging Molly te, istovremeno, starim blues i country majstorima.

Bend je godišnjicu postojanja proslavio koncertnom promocijom svog prvog EP-a ”Još je rano” u svojoj Koprivnici, da bi do kraja 2016. odsvirao 20-ak koncerata, od toga nekoliko puta u Zagrebu, a pozornicu su dijelili sa Zadrugom, Hladnim pivom i Cinkušima.

Zahvaljujući uspjesima prvih singlova ”Lepa Mara” i ”Zanavek buš moja”, grupi Ogenj su za ovu godinu porasli epiteti, a vjetar u leđa dao im je nadavni potpis ugovora sa izdavačkom kućom Dancing Bear, dakle priključenje njihovim ekskluzivcima, među kojima su Kawasaki 3P, The Bambi Molesters, Kojoti, Chui, Goribor, My Buddy Moose…

Poslije skorašnje mini turneje u Poljskoj, od 21. do 23. 4. i koncerta u Čakovcu 26. 4., Ogenj očekuje nastup na 21. HGF festivalu, 11. 5. u Slavonskom Brodu. Za ovogodišnje izdanje poznatog festivala prijabvilo se čak 150 mladih izvođača iz cijele Hrvatske, a dokle je Ogenj stigao pokazuje njihobv ulazak među pet finalista.

Na bandcamp kanalu benda, kao i u priloženom video sami se možete uvjeriti zašto je cijenjeni zagrebački rock kritičar za njih napisao da su najzanimljiviji među svim novim neafirmiranim grupama u Hrvatskoj.