vesela masina

Vesela mašina, opank rock po mjeri današnje prosječne publike

Brbljaonica Show Time

U obavijesti medijima, kragujevačka Vesela mašina kaže da je posvećena njegovanju uspomene na Rokere s Moravu, ali u punk rock obradama, nazvavši svoj stil opank rock. Instrigantno i duhovito – dok ne čujete.

Dok su trajali od 1977. do 1991. godine, Boris Bizetić i njegovi Rokeri s Moravu bili su, ako ništa, duhoviti u svojim muzičkim parodijama s čestim erotskim začinima poput ”Krkenzi kikiriki evri dej”, ”Keskese”, ”Stojadinka ovce šiša” ili ”Rokeri s Moravu pevu po kućama”.

Većini, koja ih je učinila ekstremno popularnima, bili su samo zabavni, rjeđi su u njihovoj muzici pronalazili oštricu satire (koju je kasnije na svoj osebujni i muzički kompleksniji način do saršenstva razvio Rambo Amadeus), a bilo je i onih koji su vjerovali kako je Bizetić, bez drugih ambicija, samo mudro smislio trik s kojim će, povlađujući muzičkim sklonostima mase, svoju ranije prosječnu karijeru u zabavnoj muzici dovesti do zvjezdanih visina. U čemu je uspio.

Kako god, Rokeri s Moravu su zanimljivo poglavlje pop kulture u bivšoj Jugoslaviji, omiljeni od Vardara pa do Triglava, kako veli izlizana stara floskula.

Obraditi dio njihovog opusa danas, dati mu drugačiji muzički okvir i s njim postići parodiju / satiru na kvadrat čini se vrlo zahtjevnom, ali i zanimljivom idejom, pa je najava kragujevačkog sastava Vesela mašina da će upravo to činiti zvučala intrigantno. Kažu, izabrali su punk rock i na tragu duhovitosti Bizetića nazvali ga ‘opank rock‘.

Kao prvu temu za svoju prezentaciju odabraše ”U našega Rajka golema svirajka”. Dobar izbor, svašta se s tim može uraditi, pogotovo punkerski.

Avaj, od punka, obrade, novog tumačenja i pojačane satire ni traga. Isti tonovi, jednak ritam i prepisani original, samo odsviran gitarama.

Ubijte, ako hoćete, ovu pticu rugalicu, ali ‘dok vam je još vreme’, kako otpjeva Laboratorija zvuka, dekonstruirajte Rokere, pa ih složite na novi način. Zajebano je to, a samo tako ima smisla da cijela priča ne bude jeftini trik po mjeri današnje prosječne publike.