Zelezne_Stopinje

Iron Footsteps ili Železne stopinje – dokumentarac o prkosu heavy metala u Sloveniji

Film & Foto & TV Muzika - regija Show Time

U susret 4. izdanju dokuMfesta, predstavljamo prvi film koji će biti prikazan u programu ovog jedinog bh. filmskog festivala specijaliziranog za muzičke dokumentarce.

Iron Footsteps (u originalu: Železne stopinje) dokumentarni je film reditelja Jureta Gorjaneca, a po scenariju Gorjaneca i Denisa Brnčiča, koji je počast svim ‘metalnim glavama’ koje su ostavile trag na slovenačkoj muzičkoj sceni sedamdesetih i osamdesetih.

Heavy metal u Sloveniji bio je prinuđen da neprestano prkosi nekonstruktivnoj kritici i bio je podcijenjen tokom svog ranog postojanja. Ipak, zahvaljujući postojanoj upornosti, nezaustavljivoj energiji i istovremeno mirnoj ideologiji, ali čvrstoj kičmi, heavy metal subkultura je uspjela prevazići granice političkog sistema, vremena i prostora i tako postati dio kulture.

Autori filma su proniknuli u duh ovog žanra slovenačke muzike kroz autentična svjedočanstva glavnih predstavnika heavy metal scene iz tih vremena, te ga povezali sa današnjim dešavanjima.

Od ranih bendova, među kojima su prvi slovenski trash metalci Sarcasm, prvi slovenski speed metal band Turbo, prvi hair metalci Krom, pa Pomaranča, Brezno zla, Heavy company, Lene Kosti, Odiseja 2000, Šank rock, Chateau, Requiem, Mery Rose, Interceptor (o kojima govori film), te sve do ovomilenijskih aduta, poput ljubljanskih grupa Noctiferia, TomCat, Metropolis, Metalsteel i San di Ego (čijeg smo fantastičnog pjevača Sergeja Škofljaneca upoznali kao glavnog vokala na zadnjem albumu Emira Hota ”Beyond Rock”) – slovenačka metal i hard rock scena je trenutno među najživljima u regiji.

Tom Newman, Sergej Skofljanec, Emir Hot
Tom Newman, Sergej Skofljanec, Emir Hot

Dodamo li ovome Metalcamp, odnosno Metald Days u Tolminu, kao jedan od najvećih i najznačajnijih žanrovskih festivala u ovom dijelu kontinenta, dobijamo kompletniju sliku o impresivnoj slovenačkoj sceni.

Film ”Železne stopinje” nedavno je premijerno prikazan i na nacionalnoj televiziji Slovenije, a potom ga je vidjela novosadska pubika u sklopu Festivala srpskog podzemlja, dok će premijeru i BiH imati na zeničkom ”dokuMfestu”, krajem avgusta.