Vrući noviteti za vrući junski vikend

Muzika - regija Show Time

Lorenzo pojačan Ivanom Dečakom iz Vatre, Davorin i Bogovići pojačani Hrepom, Dario Hodnik uz pomoć Marijana Brkića Brka, zvukom su vrući noviteti, ali i muzičko osvježenje za tropske sparine ovog junskog vikenda.

Lorenzo je, u susret svom nastupu među svjetskom DJ elitom na Ultra Europe festivalu u Splitu, objavio novi singl “S tobom sve je ludo” u kojem gostuju Ivan Dečak iz Vatre i Lara Bang iz grupe Bang Bang, što je čvrstim rockom podebljana pjesma koja pretendira da bude ljetni hit.

Davorin i Bogovići blueserskim riffovima napadaju vaše uši – pamet se gubi kad si ludo zaljubljen. Pjesma “Pamet” treća video iz trilogije (nakon “To neću biti ja” i “Pazi”) u kojem  glavnu žensku ulogu igra Antonija Vrgoč Rola koja u bendu pjeva prateće vokale, a ovoj pjevačici splitskih Sunnysidersa, kao autor muzike i teksta za novu pjesmu, priključio se lider tog benda Boris Hrepić Hrepa, koji je u Bogovićima dobio ulogu basiste.

Sjajna pjevačica Daria Hodnik, ranije poznata kao prateći vokal, od prije četiri godine ima uspješnju solo karijeru, u kojoj snima svoje pjesme, ali oduševljava i obradama poput hita Bijelog dugmeta “Bitanga i princeza” i “Dođe mi da vrisnem tvoje ime” Olivera Mandića. Svoju novu pjesmu ”Fantastična” snimila je sa gitaristom Parnog valjka, Marijanom Brkićem Brkom, koji potpisuje muziku i aranžman, dok je tekst pisala vrhunska bosanskohercegovačka kantautorica Maya Sar.

Za kraj, i vijest o jednoj zanimljivoj kompilaciji, vrijednoj i u dokumentarističkom i u estetskom smislu,

Po objavi knjige “Splitska dica – od zidića do vječnosti”, novinar i vrsni poznavalac muzičke scene, Zlatko Gall, priredio je izbor 100 pjesama koje će najbolje sumirati sve ono o čemu je u knjizi riječ. Od šlagera i zabavnjaka preko punka i novog vala, do hip-hop i indie rocka, Gall je na jednom mjestu složio šarolik kolaž, ali tematski raspoređen na pet dijelova: Južnjačka utjeha, Galebovi asfalta, Ping-pong i hip-hop, Novi val i stara voda i Indijanci i bukadžije.

“Svi oni danas čine ‘scenu’ u kojoj je, drznut ću se pa kazati – kao nigdje drugdje,  upisan i genetski kod grada i njegov osebujan mentalitet. To famozno ‘splitsko stanje uma’, piše Gall u tekstu knjižice izdanja. Toma Bebić, Đorđi Peruzović, Oliver, Gibonni, Luky, Petar Grašo, More, Đavoli, Stijene, Jappa, Daleka obala, Dino i Dean Dvornik, Tužne uši, Tutti Frutti, T.B.F., Dječaci, Valentino Bošković, Lovely Quinces, Vojko, Kensington Lima – sudar svjetova, blago Splita! S knjigom, a i ovom kompilacijom, Zlatko Gall ostavio je u nasljeđe budućim generacijama priče o pjesmama i glazbenicima/ama koji/e su se već upisali/e u legendu, kao i ona koja će to tek napraviti. Ova kompilacija je polazna točka svakog budućeg istraživanja splitske glazbene scene, sa svim njezinim skrivenim draguljima. „Jer, kako je to napisao pjesnik i kazališni kritičar Hermann Bahr ‘nema grada u kome bi krik života bio jači’. Možda baš zato u Splitu – čak i u glazbi –  rijetko ima ‘mekih srastanja’ već samo vječnih sudara onih koji su ‘za’ i onih koji su, kako pjeva TBF, ‘uvik kontra, takva sorta'”, napisao je Gall u tekstu knjižice izdanja, kojeg je upravo objavila Croatia Records.

splitska_dica