festival

Exit 2019: rekordna publika iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja regiona

Muzika - regija Show Time

Na osnovu dosadašnje prodaje ulaznica, ovogodišnji Exit će nadmašiti sva prethodna izdanja, a jedan od rekorda je i broj posjetilaca iz zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Poslije ratnih sukoba u 1990-im, prvo masovnije okupljanje mladih iz gotovo svih krajeva dogodilo se u septembru 1997. na sarajevskom stadionu Koševo, na koncertu grupe U2.

Ipak, to je bila samo epizoda i tek je Exit od 2001. postao prostor i ideja zajedništva urbane mlade generacije, bez obzira na sve pokušaje da se diskreditira svaka društvena aktivnost na polju saradnje i uspostavljanja normalnog saživota u regionu.

Zbog toga jeste posebna vijest da na ovogodišnji Exit iz Hrvatske stiže rekordnih 5.000 posjetilaca, a rekorde će zabilježiti i broj publike iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, što novosadski festival čini najznačajnijim okupljanjem mladih u našem regionu.

Zbog toga jeste i to zanimljivo da će Petrovaradin od ove godine nositi i neformalno ime “Tvrđava mira”, zahvaljujući umjetničkoj instalaciji čuvene Yoko Ono koja je s Exitom, kao jedinim velikim svjetskim festivalom nastalim iz društvenog aktivizma, uspostavila saradnju iz obostrane želje da udruže snage u mirovnim projektima.

Pored mladih ljudi, novosadski festival je u prethodnih devetnaest godina bio i najznačajnije okupljanje muzičara iz cijelog regiona, pa su tako na Exitu do sada više puta nastupili Dubioza kolektiv, Hladno pivo, Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski, Darko Rundek, Goran Trajkoski, Pips, Chips & Videoclips, Kiril Džajkovski, Damir Urban, Zoster, Rambo Amadeus, Let 3, Massimo, Lollobrigida, DST.

Ove godine u regionalnoj ‘reprezentaciji’ su Krešo Bengalka, Vojko V, Svemirko, Atlas erotika, Helem Nejse, Elvis Jackson, Krankšvester, ABOP, Kuku$, High5, Who See, Frenkie, Kontra i Indigo, After Affair, Ana RS, Raiven i brojni drugi izvođači iz regiona koji će svirati pred publikom iz preko 90 zemalja svijeta na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Exit vatromet