Ignorirani jubilej – 40 godina drugog života Boom festivala u Zenici

GPS za dušu Muzika BiH Vremeplov

Legendarna serija iz 1970-ih, Boom festival, čiji je život započeo u Mariboru ’71. i poslije tri izdanja u Ljubljani, jednog u Zagrebu i Beogradu te dva u Novom Sadu, otišao je 1978. u povijest i spletom okolnosti u sličnom formatu nasljednik je rođen – u Zenici.

Okolnosti su htjele da je Radio Zenica 1979. obilježavala deset godina emitiranja programa i na prijedlog dvojice urednika, Josipa Dujmovića i Zorana Rajića, obljetnica je poslužila kao prigoda za organizaciju “Rođendanskog rock koncerta Radio Zenice”.

Tako će on postati nasljednik Boom festivala, jer je u kontinuitetu organiziran 12 godina, sve do 1990., i svaki put je okupljao veliki broj reprezentativnih rock grupa.

Prvi je priređen 7. 6. 1979. na gradskom nogometnom stadionu “Bilino polje” i otvorila ga je (kakva koincidencija) zenička grupa Bom.

Na tom, kasnije će se pokazati, vrlo zanimljivom događaju slijedili su još jedan lokalni izvođač Ragby (zanimljivi kao prvi bend u kojem je svirao Aljoša Buha, kasnije basista Crvene jabuke), akustičar Nedžad Čamdžić Džadžo i sarajevska Formula 4 te, kao headlineri, YU grupa (naslovna fotografija), September, Vatreni poljubac i ime koje se tek nametalo – Riblja čorba.

Iako su tri prve grupe najavljene kao ravnopravne zvijezde (September je imao novi album “Domovino moja”, YU grupa album “Samo napred…”, a Vatreni poljubac na krilima “Doktora za rock’n’roll” bio je apsolutni favorit lokalne publike), svima im je show ukrao novi beogradski bend Riblja čorba. Oko 8.000 gledatelja uglas su pjevali “Lutka sa naslovne strane” i “Rock ‘n’ roll za kućni savet”, ne posustajući ni na novim pjesmama s albuma prvijenca “Kost u grlu” koji je grupa tek snimala i na čiji će se izlazak čekati još nekoliko mjeseci poslije zeničke ”premijere”.

Zvanična promocija tog albuma dogodila se 1. 9. na Tašmajdanu u Beogradu, ali nastup u Zenici je bio prvi veliki koncert Riblje čorbe na kojem su svirali nove pjesme i trijumfirali.

Nepravdu koju provincija često doživljava ilustrira podatak da se u biografiji Riblje čorbe i domaćoj rock enciklopedistici Tašmajdan navodi kao prvi veliki koncert tog benda i Zenica ni ne spominje, iako (vratite se dva pasusa unatrag) to jeste bio prvi veliki koncert.

1979 Rock koncert Radio Zenice, Riblja corba
1979 Rock koncert Radio Zenice, Riblja corba

No, 40 godina poslije pokazuje se, isto tako, da provincija često i zaslužuje biti provincija, jer ni u Zenici ničim neće biti obilježen zanimljiv jubilej. Davnašnji rokerski rođendan radija današnjoj (medijskoj) generaciji nije zanimljiv.

Da je ostalo na tom jednom koncertu, možda bi se zaborav mogao i pravdati.

Ali, rođendanski koncerti su trajali, iz godine u godinu, i do danas su ostali dio kolektivnih naljepših uspomena – ponajviše onih koje su nesretne devdesete otposlale u bijeli svijet.

Na narednom ‘Radio Zenica rocku’, 1980. godine, zvijezde su bili Prljavo kazalište s promocijom drugog albuma “Crno bijeli svijet”, dok je novo senzacionalno otkriće bila Galija, koja je iza sebe imala tek debi album “Prva plovidba” i koja se iz Zenice vinula u visine.

U idućim godinama, predvođen urednikom programa Josipom Dujmovićem, te u zadnjim godinama Zoranom Mišetićem, “Rođendanski rock koncert Radio Zenice” je ugostio grupe Aerodrom, Drugi način, Pauk, Generacija 5, ITD Band, Đavoli, Zana, Alisa, Crvena jabuka, Leb i sol, Idoli, Elvis J. Kurtović, Zabranjeno pušenje, Plavi orkestar, Indexi, Bajaga i Instruktori, Valentino, Psihomodo pop, Partibrejkers, Rambo Amadeus i brojne druge domaće bendove, čak i jedan britanski, Nightwing, koji je sredinom ’80-ih bio na jugoslavenskoj turneji.

Priča sa zeničkim stadionskim godišnjim festivalom još je interesantnija zbog nekih okolnosti. Kada je ugašen Boom festival, 1979. godine su u tadašnjoj Jugoslaviji utemeljena samo dva nova stalna rock festivala – Ri Rock i ovaj zenički – koji su organizirani u dužem kontinuitetu.

A razlika između Rijeke i Zenice jeste da prvi s ponosom njeguju svoju rock tradiciju, a drugi su je davno pokopali.