Dr-John-2017 (Erika Goldring-Getty Images)

Umro Dr John, voodoo čarobnjak psihodelije, bluesa i rocka

Muzika - svijet Show Time

Doktor John, pravim imenom Malcolm John Rebennack preminuo je 6. 6. u 78. godini života od srčanog udara.

Muzičar iz New Orleansa nije bio velika zvijezda za masovnu publiku, ali je spajanjem crno-bijelih muzičkih stilova sa voodoo inspiracijama, kako njegovu muziku opisuje Billboard, ostvario ogromnu ulogu u progresivnom i psihodeličnom rocku, pa je za svoja djela šest puta dobio Grammy, te 2011. uvršten u Rock and Roll Hall of Fame.

Kako pišu američki mediji, nije se pojavljivao u javnosti od kraja 2017. godine, kada je otkazao nekoliko koncerata, a preminuo je od srčanog udara u svom domu u New Orleansu.

Prvi solo album “Gris-Gris” iz 1968. potpisao je imenom Dr. John, the Night Tripper i već tada je kombinirao ritualni blues sa psihodeličnim rockom, zapanjujući slušaoce svojim zlokobnim implikacijama magije drugog svijeta.

Dr. John je imao četiri ulaza na Billboard Hot 100 listu, a najpoznatija i najuspješnija mu je pjesma “Right Place Wrong Time” iz 1973. godine.

Cijeli njegov opus od tridesetak albuma čini kombinacija bluesa, pop, boogie woogie, R&B i rock and roll stilova, ali je bio uspješan i kao autor modernog jazza, kakav je njegov zadnji album Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch, objavljen 2014.

Sudjelovao je na snimanjima brojnih velikana kao što su Canned Heat, Mike Bloomfield, Van Morrison, The Gregg Allman Band, Ian Gillan i B.B. King, a zanimljivo je spomenuti da je njegov lik bio inspiracija za kreaciju klavijaturiste u Muppet Show Bandu.

Naslovna fotografija: Dr John na koncertu 2017. (Erika Goldring-Getty Images)