Huaweijev odgovor Amerikancima: imamo svoj OS kompatibilan sa svim Android aplikacijama

21. vijek Internet Tehnologija

Jedna od direktnih posljedica američko-kineskog trgovinskog rata tiče se velikog broja korisnika Huawei mobitela, koje je zabrinila najava da više neće imati pristup Googleovom androidu.

I dok i dalje traje svojevrstni “embargo” američke vlade i Googlea na suradnju s Huaweijem, kinesku kompaniju to nije iznenadilo, odnosno čini se kako već odavno imaju spremljen odgovor na to, te da su razmišljali unaprijed – kreirali su svoj Hongmeng OS.

Kako piše Računalo.com, informaciju je potvrdio i sam Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer Business Groupa.

Upravo se pojavio i detalj novog OS-a koji pokazuje samo sitnicu. Za sada nije jasno kada će se pojaviti, ali ono što se spominje je kako će to biti zajednički OS za pametne telefone, kompjutere, tablete, pametne TV-e, automobile i nosivu tehnologiju, što zvuči vrlo ozbiljno i ambiciozno.

Posebno važna je tvrdnja da će novi Hongmeng OS biti kompatibilan s Android aplikacijama koje će navodno biti posebno prilagođene za rad u novom OS-u, te bi kao takve trebale raditi brže, nešto slično kao što to radi ChromeOS ili ono što je Samsung napravio s Tizenom, no ovdje se za razliku od Samsungovog poteza radi o kompletnoj zamjeni operativnog sustava na svim platformama, kako Googleov Android OS tako i Microsoftov Windows OS.

Iako su mnogi bili uvjereni kako bi se cijela situacija mogla negativno odraziti na prodaju Huaweijevih pametnih telefona, ovo bi čak moglo ohrabriti neke druge proizvođače da razviju svoje operativne sustave i ponude ih u svojim pametnim telefonima. Mnogi i ne znaju kako mnogi proizvođači, zapravo, imaju svoje App Store dućane, a manje je poznato kako je ogroman broj aplikacija kineske proizvodnje, samo što su pisane na engleskom jeziku (recimo, popularni AnTuTu benchmark test je “čisti kinez”)

Ako ovo postane lavina, ova bi se priča mogla negativno odraziti i na Google. Kako se situacija stalno mijenja, korisnicima ostaje samo da prate šta se to događa u ratu velikih sa glavnim ciljem – dominacija na tržištu.

Huawei smartphone