Šinobusi

Treća sjajna i poštovanja vrijedna ‘Novosadska kultura sećanja’

Muzika - regija Show Time

Ma koliko to bio samo lokalni događaj, pratimo ga od početka i stalno ćemo ga podržavati, kao primjer koji bi se jednom trebao proširiti posvuda.

Događaj “Novosadska kultura sećanja”, treću godinu će biti priređen u četvrtak, 23. maja, u gradskom Radio cafeu (Miletićeva 45), sa početkom u 19 sati.

Ovaj jedinstveni i predivni čin nastao je 2017. godine s idejom da se odaje počast svim novosadskim rock muzičarima koji su ostavili traga u gradu, a koji, nažalost, više nisu sa nama. Od tada, Novosađanji se svake godine prisjete preminulih muzičara iz Laboratorije zvuka, Pekinške patke, Rex Ilusivii, odnosno Gage, Žikse, Bobe, Andrle, Sube, Baje, Tukše i mnogih drugih.

Organizatori događaja, Fondacija “Čuvarkuća” uz podršku Radija 021, ovaj put pripremili su i nešto širi program.

‘Kultura sećanja’ će početi projekcijom kratkog filma Željka Mandića sa kultnim novosadskim umjetnikom Brankom Andrićem Andrlom u glavnoj ulozi. Nakon toga će biti otvorena izložba fotografija novosadskih rokera, u kojoj su zastupljeni bendovi sa početaka rock i punk scene u Novom Sadu, ali i bendovi koji danas stvaraju. Izložba će biti stalna postavka Radio cafea, a ideja je da se vremenom proširuje, čuvajući sjećanje na one koji su stvarali i stvaraju drugačiju istoriju grada.

Pjesme legendarnih novosadskih bendova, kao što su Vojvođanski bluz bend, Sing Sing Singersi, La Strada, Pekinška patka, Laboratorija zvuka, izvode dobro poznati sastav Šinobusi (naslovna fotografija) i mlađe snage novosadske rock scene Monohrom, koji će, osim obrada, svirati i svoje autorske numere.