digital music

Top tema: Runda Digital Day – kako ući u tajne digitalne distribucije i streaminga

Muzika - regija Show Time

U nekada famoznom SHS trokutu, Beograd-Zagreb-Ljubljana, opet se događa bura internacionalnih razmjera – ali na muzičkom planu.

Za profesionalce iz diskografske branše, za znatiželjne muzičare (reći ćemo, posebno one koji su na pragu karijere), za poroducente i za sve koje nazivamo ”samo” fanovima muzike, iduće sedmice događa se Runda Digital Day u tri grada Beogradu (4. 11.), Ljubljani (6. 11.) i Zagrebu (7. 11.).

Iza digitalnih dana stoji RUNDA, Regionalno udruženje nezavisnih diskografa, a u njima će sudjelovati predstavnici nekih vrlo zanimljivih svjetskih i regionalnih asocijacija iz krugova digitalne distribucije muzike, što je sigurno sine qua non današnjeg muzičkog svijeta.

MerlinSpotifyIMPALAWINSonosuiteXplore Music neki su od sudionika koji će prve ruke otkriti odgovore na brojna pitanja vezana uz muziku na digitalnim platformama, kao i pitanja vezana uz popratne teme. Za primjer, to su teme kao što su ISRC kodovi, autorska prava u digitalno doba, kako pripremiti svoju izdavačku kuću i lansirati nove izvođače u digitalnom okruženju, te šta donosi budućnost digitalnog streaminga u regiji.

Uz panele će biti priređene i radionice, poput jedne o sistemu Spotify – poznatoj i svjetski rasprostranjenoj streaming platformi.

Znatiželjnicima preporučujemo službenu Digital Day stranicu, na kojoj će naći sve o sadržajima konferencije, za koju je inače ulaz slobodan, a kao još jednu ilustraciju značaja ovog događaja predstavljamo dva sudionika.

Impala – osnovana je u aprilu 2000. godine i predstavlja 99% europskih izdavača poznatih i pod imenom “independents” ili nezavisni izdavači. Impala u ovom trenutku okuplja preko 4000 izdavača cijelog kontinenta, koji su godišnje zaslužni za 80% objavljene muzike, kao i 80% poslova u izdavačkom sektoru. Misija Impale je da razvija nezavisne izdavače, vrati vrijednost umjetnicima, promovira kulturnu raznolikost i poduzetništvo te da radi na modernizaciji glazbenog sektora u cjelini.

Merlin, osnovan 2007. godine, kompanija je koji se bavi digitalnim pravima, a pored tri svjetska major izdavača uvjerljivo predstavlja najveći skup nositelja prava – preko 800 članova koji predstavljaju više od 10.000 izdavača iz 63 zemlje, a koji objavljuju neke od svjetski najznačajnijih i najinovativnijih izvođača. Do danas je Merlin muziku licencirao svim svjetskim vodećim digitalnim platformama i brine se da nezavisni izdavači budu adekvatno vrednovani naspram svjetskih major kompanija. Do danas je Merlin isplatio preko 2 milijarde dolara izdavačima i digitalnim agregatorima.

Vratimo se na početak. Runda Digital Day je namijenjen izdavačima i muzičarima, a potonje, one iz mlađih generacija, ako planiraju ozbiljniji i dugotrajniji ‘boravak’ u muzičkom svijetu, savjetujemo da ne propuste priliku čuti korisne informacije.

DC-Universe digital streaming