Rammstein cover

Rammstein: za veliki plamen dovoljna jedna šibica

Muzika - svijet Show Time

Rijetko simboličnom i minimalističkom naslovnicom danas objavljenog novog albuma, Rammstein je efektno i jednostavno objasnio cijelu svoju muzičku ‘Neue Deutsche Härte’ filozofiju.

Na sedmo studijsko izdanje nazvano imenom benda ‘‘Rammstein”, koji se na tržištu pojavio danas, 17. 5., fanovi su čekali cijelih deset godina.

”U potpunosti razumijem fanove koje možda nervira činjenica da toliko dugo trebaju čekati na novi materijal“, rekao je bubnjar Christoph ‘Doom’ Schneider u intervjuu koji je cijeli bend dao za njemački Metal Hammer i objasnio: ”No, nama treba vremena da zaista budemo dobri. To je naš standard – izvući maksimum iz svake note!“

Novo izdanje donosi 11 pjesama, uključujući ranije objavljene singlove ‘‘Deutschland“ i ”Radio“, koji su do sada prikupili više od 100 miliona streamova i pregleda videospotova.

Novi materijal grupa će prestaviti na skorašnjoj velikoj stadionskoj turneji, što je kontroverza zbog riječi koje je izrekao klavijaturista Christian ‘Flake’ Lorenz u istom intervjuu: ”Svirati na stadionu je zapravo za djedove. Nikada nisam vidio neki cool mladi bend da svira stadionske nastupe, to je više za živuće mrtvace, kao The Rolling Stones i AC/DC. Nikada ne bih išao na stadion pogledati nečiji nastup, nije dobro niti za izvođača niti za publiku. To me podsjeća na odnos Istočne Njemačke prema programu kulture – vidiš nešto, ali s tim ne možeš uspostaviti odnos”.

Navedeni intervju zaključio je gitarista Richard Z. Kruspe slikovitim opisom novog albuma: ”Često me pitaju da usporedim novi album s prethodnim. Uistinu vjerujem kako je novi album zanimljiviji i muzikalniji, nije toliko kontroliran. Rekao bih da zvuči kao Rammstein 3D – ima dubinu koju nismo imali prije.”

Rammsteinova ”Europe Stadium Toor 2019” počinje 27. 5. u Gelsenkirchenu i veliki dio već je rasprodan, a najbliže našem prostoru nastupit će 8. i 9. 6. na Olimpijskom stadionu u Münchenu, te 22. i 23. 8. u Beču.

Rammstein_at_Wacken_Open_Air_2013_06
Rammstein at Wacken Open Air 2013 (foto Jonas Rogowski)