musica-gratis-online

I u BiH stiže zaštita autorskih muzičkih prava na internetu

Muzika BiH Show Time

Po uzoru na rješenja kolektivnih organizacija za zaštitu muzičkih autorskih prava u svijetu, ali i u okolnim zemljama, i autori u BiH sada dobivaju mogućnost naknade za svoja autorska djela distribuirana i dostupna na internetu te putem mobilnih servisa.

Razvoj novih digitalnih tehnologija utječe i na proces distribucije muzike, kao i na oblike u kojima se ona koristi. U skladu sa svjetskim propisima o autorskom pravu i srodnim pravima, za svako korištenje autoriziranog muzičkog djela potrebno je imati odobrenje autora i u tim najnovijim formama.

Ugovorom o neisključivom prijenosu prava za korisnike koji autorska muzička djela prenose javnosti putem interneta i mobilnih servisa (interaktivno činjenje djela dostupnim javnosti), zaključenom 2. 4. 2017. godine, u AMUS-u (bosanskohercegovačkoj Asocijaciji kompozitora – muzičkih stvaralaca) uspostavljena je tarifa za ovu kategoriju korisnika.

Davor Sučić, autorska prava

Riječ je o korisnicima koji interaktivno čine djela dostupnim javnosti na neki od načina koji su podijeljeni u dvije grupe.

Prvi način čine preslušavanje (streaming) – bez mogućnosti zadržavanja / snimanja muzičkog djela, preslušavanje na zahtjev (streaming on demand), preslušavanje – web radio i slično, te prateća muzika (muzička podloga.

Drugi način je interaktivno pristupanje muzičkom djelu, uz mogućnost snimanja – zadržavanja djela na nosaču zvuka (mobilnom telefonu, hard disku i sl.)

AMUS poziva korisnike da se upoznaju sa usvojenom tarifom i jave radi zaključenja pojedinačnog ugovora. Tarifa ima za cilj uređenje korištenja autorskih muzičkih djela putem interneta, kao sve popularnijeg načina korištenja u vremenu u kojem živimo, a po uzoru na rješenja susjednih kolektivnih organizacija koje se bave zaštitom autorskih prava u muzici.

AMUS logo