Week 42/2018: Zabranjeno pušenje, Dante, Nina Kraljić i niz novih imena

Nova ploča Show Time

Proteklu diskografsku sedmicu obilježili su novi radovi nekolicine veterana i cijeli niz novih imena, među kojima je nekoliko debitanata.

Singl najave albuma Parnog valjka i ITD Banda, te albume grupe Zvuk ulice i Mileta Kekina predstavili smo u zasebnim pričama, a za Barometar nam je ostala najava albuma Zabranjenog pušenja ”Šok i nevjerica”.

Ranije smo pisali i o vrlo zanimljivim novim imenima, grupi Nellcote i sjajnoj zagrebačkoj kantautorici Mary May, pa ćemo u ovom kratkom pregledu pažnju posvetiti još nekolicini onih koji se žele nametnuti.

Zabranjeno pušenje: Irska

U pjesmi grupe Zabranjeno pušenje za pjesmu “Irska”, kojom se najavljuje novi album grupe “Šok i nevjerica”, čiji je izlazak planiran za 31.10.2018, fokus je na satiričnom opisu života balkanskih emigranata na ‘zelenom otoku’, na kojem “nema mina, umjerena je klima i mnogo bolja plaća”. Već smo navikli na Sexonove duhovite priče i to je bolji dio pjesme, čija melodija samo u prvom dijelu ima zanimljiv kratak irski motiv, a ostatak je prosječan, nezanimljiv i izgrađen oko refrenskog ”Irska, Irska, Irska”, što bi moglo poslužiti tek za koncertnu animaciju publike.

Vedran Gavrić: Vrijeme je da dušu odmorim 

Vedran Gavrić je muzičar iz Banja Luke i njegov zanimljiv autorski rad ranije je zabilježen u grupi Aifel iz tog grada. Međutim, poput sve brojnijih mladih ljudi, Vedran danas živi u Beču, otkuda u rodni kraj šalje pjesmu vrlo znakovitog naziva ”Vrijeme je da dušu odmorim”. Ona je njegov prvi samostalni muzički korak i sigurno možemo očekivati nove, jer ”ja nosim muziku sa sobom gdje god da krenem”. Vedra ska pjesma samo je prirodan nastavak Vedranovog rada (nije valjda uzalud dobio to ime), jer je i u Aifelu pisao slične razigrane poluakustičarske teme.

Dante: Analogna traka

U svim dosadašnjim singl najavama svog debitantskog albuma, zagrebački reper Vladimir Meštrović Dante pokazivao je drugačije lice – od funkoidne rasplesane ”Kruha i igara” (po našoj ocjeni jednog od reperskih favorita godine) do baladične ”Šta se radi” protkane gitarskim solažama. S četvrtim spotom opet pomak iz klišeja hip hopa, jer Dante u pjesmu ”Analogna traka”, uz logičnog gosta kakav je General Woo iz dvojca Tram 11, uvodi Matiju Dedića i njegov jazz piano, a štaviše Matija potpisuje i koautorstvo u melodiji. Toliko eksperimentiranja u domaćem hip hopu još nismo našli i možemo samo ponoviti – kakav li će to album biti kad se pojavi!

Nina Kraljić: Najljepši dan

Nakon prethodne autorske pjesme ‘Lay you down’, Nina Kraljić je za novi singl izabrala pjesmu koju kao autor muzike i teksta potpisuje Aljoša Šerić, frontmen grupe Pavel. Ninin opis teme – Pjevajući pjesmu s tekstom ‘Nema što ne mogu sama’ i ‘čeka me još najljepši dan’, stvarala sam sama sebi terapijski učinak i ovu pjesmu smatram svojom osobnom pozitivnom mantrom – i poruka video spota, sa kadrovima koji počinju uz crnu, a završavaju s raskošnim i vedrim bojama, te dakako Ninin kristalni glas zajedno daju dobar rezultat i još jedan adut u opusu zagrebačke pjevačice.

Marin Jurić Čivro: Tvoj lik

Marin dobro pjeva, to znamo. Ono što nam u videu otkriva njegovi su neki privatni trenuci, a producent Marko Matijević Sekul, koji je sa Čivrom uradio i melodiju, otkriva i kakav je mladi pjevač na snimanju: Marin je zanimljiv u studiju. Dovede se do ruba totalne autodestrukcije, da bi onda krenuo u tešku kreativu. Mislim da ga ta predanost u radu čini posebnim izvođačem. Od akustične ideje na ovoj smo htjeli totalno eksperimentirati s elektronikom. Marin ima te dimenzije koje mogu funkcionirati u svakakvim žanrovima, ali ima i taj rock and roll stav koji mu daje uvjerljivost u izvedbi.

Šetači: Dok ljubav osjećam blizu

Bend Šetači je osnovan u zimu 2008. i deset godina kasnije imaju prvi singl za najavu debitantskog albuma ‘Galaksija’. Ovaj splitski rock sastav reflektira se na novi val kao inspiraciju i premda će vam u njihovom stilu zamirisati Partibrejkersi, dovoljno su čvrsti, uvježbani i energični da zasluže plus. Već iz ovog broja se može naslutiti da su koncertno vrlo uvjerljivi.

Tragovi: Srce na dlanu

Tragovi iz Koprivnice svoj opus opisuju ‘zabavno, domaće, pop, strano’, a među uzorima imaju raspon od Letećeg odreda do AC/DC. Pa kad im melodiju uradi Denis Dumančić iz Letećeg odreda, tekst napiše Fayo, a aranžman Branimir Mihaljević – ne možete ni očekivati ništa više od tezgaroški dosadnog i praznog.

Matej: Prašina

Iz slične radionice stiže pjesma mladog osječkog pjevača Mateja. Radionica je osječka pop dance familija Hojsak, ali pjesma bar ima ozbiljniju ambalažu.