Nellcote

Nellcote: Još jedna vrlo dobra muzička priča o ljudima mutiranim u ovce, ali…

Muzika - regija Show Time

Iz studija je konačno opet izvirio Nellcote, zagrebački kvartet, plesniji i odlučniji no ikada. Debi EP ”Surrender” iz maja 2017. zatvorio je mračno poglavlje melankolije, singl balada ”Future’s Gone” iz ovogodišnjeg maja okrenula je stranicu prema novom zvuku, a sada priča dobija još jedan, plesni, vedriji element.

Ali…

”Koliko zapravo ličnosti postoji u svima nama? Dok se borimo (ili ne) protiv vlastite inercije, upiremo prstom u učmalost društva, ne shvaćajući da smo mi sami jedna od ovaca. Zato je tu ‘Mutiny!’, da prekine barem na nekoliko minuta tu šutnju u svakom od nas i natjera nas da zaplešemo kako sami želimo.”

To je bendovsko tumačenje najnovijeg singla ”Mutiny!”, koji vedrim i plesnim tonovima, s jedne strane, i temom koja nimalo nije vesela, čini kontrast kakav se, zapravo, i događa oko nas – s omijehom na licu prihvaćamo neprihvatljivu ulogu bezlične mase.

Nellcote su Vinko Ergotić (vokal, gitara), Lovro Boljat (gitara, kladijature), Lana Filipin (bas) i Damir Trputec (bubnjevi), muziku i tekst nove pjesme potpisuje Ergotić, a minimalistički video, u vrlo primjerenom duhu orvelovske prihodelije, kreirao je Dino Santaleza.

Ali (još jednom)…

Nellcote, IN Music 2018
Nellcote, IN Music 2018

Naša redakcija upravo ovih dana anketira autore iz regiona na temu ”pisati pjesme na engleskom ili svom jeziku” i već dosadašnji odgovori su zanimljivi. No, nećemo ih još objaviti, dok ne čujemo argumente većeg broja muzičara.

U ovoj priči, o ”Mutiny!” grupe Nellcote, odmah ćemo potpisati da je pjesma vrijedna emitiranja na najvećim svjetskim top listama, da je odličan primjerak indie rocka koji ne zaostaje za svjetskim, ali – njihov i naš svijet je ovdje.

Ako su već pristalice stava ‘prirodnije zvučimo na engleskom’ – što je jedan od odgovora i u spomenutoj work in progress (eh, da i mi zvučimo svjetski) anketi – radite verzije pjesme, makar poneke, i na mater(i)njem jeziku. Možda bi s njima prirodnije zvučali domaćoj publici, kojoj se svi skupa s porukom obraćamo. I možda bi s time puno više rocka izašlo iz garaža i podruma.