The Last Location (foto Edvin Kalić) - iZlet (foto Lili Zaneta)

Vrući singlovi: neobična veza ‘bratskih’ bendova The Last Location (SA) i iZLET (ZG)

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Osim što su muzički zanimljivi, dva benda, iz Sarajeva i Zagreba, povezuje i rijetko interesantna činjenica: u oba sviraju i muziku kreiraju – braća!

The Last Location je pop-rock sastav nastao u Sarajevu kao projekt trojice mladih muzičara, braće blizanaca Ahmeda (bas gitara) i Muhameda Latića (gitara) i Edina Mucića (klavijature), nakon čega im se pridružuje bubnjar Danijal Bajraktarević.

Na sceni su još od 2008. godine i već s prvim objavljenim singlom ‘You lied to me’ pojavili su se na talijanskom MTV-u. Nakon objave prvog EP-a ‘Restless Dream’ (u produkciji Carmena Rizzoa, poznatoog  po radu s Coldplayom, Sealom, Alanis Morissette) te singla ‘Zaboravi’ 2012. godine, The Last Location  postaje novo zapaženo lice regionalne scene te kreću na regionalnu turneju u sklopu koje su nastupali širom Njemačke, Austrije, Turske, Italije i Srbije, a pozornicu su dijelili s najvećim regionalnim imenima poput Plavog orkestra, Dine Merlina, Bijelog Dugmeta i Divljih jagoda.

Singl  ‘Ti’, objavljen 2017. godine, publika je odlično prihvatila i to izdanje pripremilo je put za novi album u izdanju Dallas Recordsa, kojeg bend kojeg najavljuje novim singlom ‘Nestajem’.

Pjesma ‘Kokosovo mlijeko’ je novi, romantični broj iz radionice braće Kumerle.

Zagrebački ping-pong rock duo iZLET (koji je, opet zanimljiva poveznica sa sarajevskim bendom, na sceni gotovo isti broj godina, od 2007.) morali su proći pravu avanturu na putu do ostvarenja nove muzičke priče. Naime, ljetos su nastupili na ‘Ratu bendova’ u sklopu festivala South Point Rock’n’Ride 2018 Konavle i osvojili vrijednu nagradu.

Ona je bila itekako korisna za mlade muzičare Petra (bubanj i vokal) i Tonija (gitara i vokal), a uključivala je nastup kao predgrupa bendovima Atomsko sklonište, Opća opasnost i Brkovi te tri dana besplatnog snimanja u mostarskom znamenitom studiju Pavarotti.

Tu su braća Kumerle snimili dvije pjesme koje će se naći na dugo najavljivanom novom studijskom albumu ”Katarza”. Jedna je ‘Kokosovo mlijeko’, a druga će uskoro ugledati svjetlo dana. Svoju su pustolovinu braća Kumerle snimili i pretočili u kratak VLOG izvještaj za njihove znatiželjne fanove.

Dodajmo još – i oni su postali dio muzičke porodice Dallas Records.

Naslovna fotografija: The Last Location (foto Edvin Kalić) – iZlet (foto Lili Zaneta)