Novi singl-paket: Tate Romanova, Elemental, Natali, Mayales, Madresi, The Obala, Ischariotzcky, Amira Medunjanin…

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Donedavno smo tek jednom sedmično mogli skupiti paket novih singlova za predstavljanje, ali sada već produkcija se zahuktava i počinje sličiti uobičajenoj.

Izbor počinjemo sa perspektivnom splitskom grupom Tate Romanova i petim singlom “Na rubu maha” za njihov debitantski album koji Croatia Records najavljuje za kasno ljeto. Autor muzike, teksta i aranžmana je ‘skriveni’ član benda Šime Barbarić, a snimanje i produkcija su obavljeni u mostarskom studiju “Pavarotti”.

Elemental je svoje osmo studijsko izdanje ”Ilica” objavio kao vlastito izdanje pred minuli vikend na Bandcamp stranici i 7. 6. predstavio video za naslovni broj, a snimili su ga kao lo-fi Konrad Lovrenčić i Ante Zvonimir Stamać. Dosljedni ”utopisti i sanjari” nisu uradili patetičnu posvetu svom gradu i njegovoj najprepoznatljivijoj ulici, već im je velegrad kulisa za ”zagrljaj od vina, poljubac od hašiša, seks od bombona, jutro od grižnje savjesti” i sve to ”kao, nešto je važno, a prazno je, prazno je, prazno je” (stihovi pjesme ”Živa glava”). Elemental kakvog volimo.

BETI je novo ime na sceni i riječ je o Natali Dizdar i članovima grupe Mayales, koji singlom ”Slobodna“ premijerno predstavljaju EP izdanje što će se pojaviti do jeseni sa pet pjesama. Retro pop, disco i rock sa jazzy senzibilitetom koji ima Natali i malo psihodelije Mayalesa zanimljiva je mješavina različitih sklonosti svakog od muzičara u projektu.

Mayales uporedo radi i na svom novom albumu, a i on je predviđen za jesen. U najavnom singlu ”Još jedan krug”, kojeg bend opisuje kao ‘pop rock na speedu’, gostuje zagrebačka pjevačica i glumica Ivana Starčević, poznata ponajviše po ulogama u mjuziklima.

Madresi su zrenjaninski rock and roll/punk bend nastao 2008. godine i u početku se zvao Madres Egoistas po jednoj meksičkoj sapunici što je predstavljalo izrugivanje sa tim vidom zaglupljivanja naroda, da bi kasnije promijenio naziv u Madresi. Njihova nova pjesma ”Neću ući u taj bus“ je o predizbornom vremenu u Srbiji, a izvorno je objavljena na kompilacijskom albumu “13. prase“, dok bend istovremeno završava četvrti album i priprema kasetno izdanje kompilacije “R’n’r nije mrtav a kamoli punk”.

Splitska grupa The Obala, nasljednica Daleke obale, snimila je novu pjesmu “Lipi dani”, koja nostalgičnim raspoloženjem podsjeća na kultnu pjesmu ‘’80-e”. Trojki iz originalne postave Daleke obale, Zoranu Ukiću (bubanj), Jadranu Vuškoviću (gitara) i Borisu Hrepiću – Hrepi (bas), na snimanju su se pridružili Silvije Varga (12-žičana akustična gitara), Gojko Tomljanović (klavijature) i Antonija Vrgoč Rola koja je zasvirala def i pjevala prateće vokale, a do studija je svratio i Darko Bakić iz grupe Buđenje te se veselom društvu pridružio na pratećim vokalima. Da, baš podsjetnik na ‘lipe dane’ dalmatino-rocka.

Kad se udruže Joško Klarić, frontman sjajnog dalmatinskog alter benda Ischariotzcky i zagorski alter kantautor J.R. August, čiji je album “Dangerous Waters” kao višestruki dobitnik Porina i Rock&Offa bio izdanje godine u 2019., rezultat mora biti poseban. Elegična pjesma ”Trouble“ je zajednički rad dvojice izuzetnih muzičara, a hoće li se iz toga izroditi još ponešto ostaje da vidimo.

Dvije godine nakon zapaženog albuma “Ascending”, koji je retrospektiva njenog cjelokupnog opusa, new-sevdah interpretatorka Amira Medunjanin je u Bostonu, krajem prošle godine, snimila materijal za novo izdanje “For Him and Her”, a iza tog naziva krije se posveta za velikane etno muzike Tomu Zdravkovića i Silvanu Armenulić.

Za najavu nadolazećeg albuma, jedinstvena Amira Medunjanin danas (10. 6.) predstavlja cover “Što je tužna tako ova noć”, pjesmu iz autorskog i izvođačkog opusa Tome Zdravkovića, a obradu je snimila vrhunska muzička ekipa predvođena još jednim znamenitim muzičarom world muzike iz BiH, Bojanom Zulfikarpašićem.