Banjalučka gitarijada (foto Zoran Lipljanac)

Poziv demo bendovima za nastup na ljetnim BiH gitarijadama – Banja Luka, Jelah, Mostar

Muzika BiH Show Time

Tri su poznatije specijalizirane ljetne demo gitarijade u BiH i, makar je šteta da ih nema više, trebale bi biti obavezan cilj svakom demo bendu, jer su najbolja prilika i da predstave sebe i da čuju šta rade drugi sa kojima dijele istu sudbinu.

Kalendarski je prva Banjalučka gitarijada, čije četvrto izdanje će biti održano 30. juna na tvrđavi Kastel, a poziv demo bendovima je otvoren još mjesec dana, do 15. 6.

Pravila su standardna: prijave se dostavljaju elektronski na queenestradazoka@gmail.com i trebaju sadržavati biografiju i fotografiju benda, te najmanje dvije autorske pjesme u audio formatu sa obaveznim prilogom, tekstovima svake od pjesama.

Banjalučka gitarijada je još uvijek lokalnog karaktera i glavni cilj joj je poticaj autorskog stvaralaštva bendova iz Banja Luke i bliže okoline. Njihov autorski rad će biti i valoriziran, te će pobjednici, koje proglašavaju stručni žiri i publika, biti nagrađeni besplatnim studijskim snimanjem i binskom opremom.

Podsjetimo, prošle godine u žiriju su bili Zele Lipovača, Tibor Tišma i Zoran Đurić, a za pobjednike su proglasili progressive rock grupu MultiCultus, dok je najperspektivnijom mladom grupom proglašen Đepeto.

Banjalučka gitarijada 2018, MultiCultus
Banjalučka gitarijada 2018, MultiCultus

Zanimljivo je da su MultiCultus otprilike mjesec poslije banjalučke pobijedili i na Mostarskoj gitarijadi ”Na putu za jug”, koja je, inače, samo godinu starija. Budući da se redovno u Mostaru pojavljuju banjalučke grupe i često su nagrađivane, vjerovatno će dio njih sa ovogodišnje gitarijade u Banja Luci krenuti i do juga, gdje se ovogodišnji demo festival održava 9. i 10. 8., a prijave su otvorene do 30. 6.

Detalje mostarskog poziva smo već objavili i možete ih vidjeti ovdje.

Rastok Fest u Jelahu je najstariji demo festival u BiH, stigavši do 17. izdanja, koje će ove godine biti održano 3. 8.

Rekli smo, banjalučka gitarijada je lokalna, mostarska okuplja bendove iz cijele države, a Rastok je internacionalni, namijenjen sudionicima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te je žanrovski najširi, jer je otvoren za izvođače pop, rock, hip-hop, r’n’b i drugih urbanih stilova.

Konkurs za Rastok Fest otvoren je do 8. juna/lipnja 2019. i rezultati izbora učesnika će biti objavljeni do 15. 6. na službenoj web i facebook stranici festivala. Kandidati se prijavljuju porukom u inbox facebook stranice UMF Rastok ili na mail: jom_jelah@hotmail.com sa osnovnm informacija o bendu i linkovima audio ili video materijala.

Naslovna fotografija: Zoran Lipljanac

Rastok Fest 2018
Rastok Fest 2018