Nova imena region scene: Bad Seasons, rock (Tuzla)

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Bad Seasons su, zapravo, aktivni već desetak godina, ali poslije jednog demo i jednog studijskog albuma, te konstantnog koncertnog sazrijevanja, ova 2019. bi mogla biti prijelomna godina njihovog izlaska na veliku regionalnu scenu.

Kreativni zanos tuzlanskog rock benda Bad Seasons napajao se uglavnom pod utjecajem znamenite Seattle scene ’90-ih, što su pokušali izraziti na demo demo albumu “Spellbound” iz 2009. godine, ali im je trebalo još pet godina eksperimentiranja sa zvukom kako bi pronašli savršenu ravnotežu između unutrašnjeg žara svake od pjesama i dinamike živog nastupa. A tesali su je upravo na live nastupima, od Rastok festivala, Mikrofonije, Mars Moon Festa, Kaleidoskopa i klupskih koncerata, većinom izvan BiH.

Prvi studijski album ”Soulprint”, kao rezultat mnogih sati provedenih u studiju 2014. godine, otkrio je Bad Seasons kao zreo bend, koji je pronašao svoj izraz i za koji su, poslije izlaska albuma 2015. pod etiketom ”Slušaj najglasnije”, dobili mnogo pozitivnih komentara širom regiona.

Bad Seasons su: Malik Terzić (gitara, vokal), Damir Pirić (gitara), Meho Saračević (bas gitara, vokal) i Sead Hadžić (bubnjevi).

Bad Seasons

Iako posvećenost rocku nije gubila inzenzitet, članovi benda su se nužno posvećivali i svojim egzistencijalnim poslovima (poznata priča?), a najvidljiviji je angažman gitariste Damira Pirića. On je, naime, diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, te se bavio predavanjima i produkciji, a posebno autorskom filmskom radu u kojem je nastalo nekoliko dokumentarnih i jedan igrani film, te više od 30 muzičkih spotova, te brojnih Internet, TV i radio reklama, najava i jinglova.

U rock zajednici, pak, Damir Pirić je naročito poznat kao autor impresivnog, dramatičnog dokumentarca ”Rock’n’War” o fenomenu tuzlanske urbane muzičke scene u ratnim devedesetim, koja se u nevjerovatnim i najpogibeljnijim okolnostima svojom prkosnom živošću borila protiv ludila rata. Pirićev film je prikazan na mnogim festivalima u regiji i dobitnik je nagrada publike na dokuMfestu u Zenici i Dok’n’Ritmu u Beogradu.

Što se grupe tiče, ”Bad Seasons je trenutno u procesu rada na drugom albumu, već 6 pjesama je gotovo, tako da bi do kraja godine trebalo da se desi novo studijsko snimanje”, otkriva nam Damir Pirić.

U međuvremenu će intenzivirati i koncertnu aktivnost, pa sa izlaskom drugog albuma godina 2019. bi mogla biti presudna i za početak izlaska Bad Seasonsa na veliku regionalnu scenu.