Dr Fritz, Nenad Marjanovic

Krajnje je vrijeme da sami birate idiote koje puštate u svoj život

Čitam Cooltura Muzika - regija

Početkom juna Dallas Records će objaviti knjigu “Život s idi(j)otima”, autobiografsku priču bivšeg basiste pulskog punk benda KUD Idijoti, Nenada Marjanovića alias dr Fritza.

Nenad Marjanović Fritz je u KUD Idijotima bas gitaru svirao od 1985. do 1999. godine, snimivši s bendom sva ključna izdanja, od prvijenca Legendarni u živo, preko Hoćemo cenzuru, Mi smo ovdje samo zbog para, Glupost je neuništiva ili Istra ti materina (zajedničko izdanje sa Gori Ussi Winnetou) do Cijena ponosa iz 1997.

Fritz se, nakon što je 1999. okačio bas gitaru o zid, posvetio novinarstvu, postavši komentator istarskog portala Regional Express, urednik i voditelj satirične televizijske emisije “Sistematski pregled”, te pokretač i vlasnik istarske Rock galerije, a “Život s idi(j)otima” je njegova treća knjiga.

Zajedno s bivšim bubnjarom KUD Idijota Diegom Bosuscom Pticom, 2001. je objavio knjigu satiričnih pričica “Ukrudbene pojebnice”, koju čine dijalogizirani skečevi što su ih autori vodili s izmišljenim likovima u radio-emisiji “Mali mrak”, a 2016. izašla je “Vrajža makina”, zbirka njegovih satiričnih i ciničnih kolumni  objavljivanih u dnevnom listu “Glas Istre”.

O novom pisanom djelu, autor kaže: Knjiga se bavi diskografski najplodonosnijim djelom karijere sastava koji je ratnih godina stekao kultni status diljem Balkana, a antiratni stav i neskriveni antifašizam svrstao je KUD Idijote među ikone urbane ljevice u ovom dijelu Europe.

“Život s idi(j)otima” je iskrena i emotivna priča o Puli, Istri, ljubavi, mržnji, gašenju jednog sustava, uspostavljanju novog sustava, gašenju jedne i uspostavljanju druge države. Knjiga koja je prožeta pričicama iz života jednog rock sastava u vrtlogu rata, priča o ljudima, njihovim karakterima, priča pisana iz garderoba rock klubova, priča koja ulazi iza svijetla pozornice, priča kojom se ne bave povjesničari, a koja se bavi bendom koji je zasigurno povijesni fenomen urbane kulture jedne izgubljene generacije.

Nenad Marjanovic, knjiga

1 razmišljanje na “Krajnje je vrijeme da sami birate idiote koje puštate u svoj život

Komentari su zatvoreni.