Saša 21

Punkerski Motovun Film Festival – žanrovski paket fimova, promocija i koncerata

Film & Foto & TV Muzika - regija Show Time

Filmski festival u Motovunu, pitoresknom naselju u srcu Istre, napunio je 20 godina i uobičajeno bogati filmski i prateći muzički program ove godine dobio je posebno punk obilježje.

Festival se priređuje od 23. do 27. 7. i jedan od početa ovogodišnjeg izdanja je ”Dani noć KUD-a Idijoti” – riječ je o petku 26. 7.- kada će biti prikazana svjetska premijera filma ”Tusta”, promovirana knjiga ”Život s Idijotima” Nenada Marjanovića – Frica, basiste ovog benda, a onda koncert izvesti grupa Saša 21.

Dugometražni dokumentarac ”Tusta režirao je Andrej Korovljev, a za zagrebački Factum producirao Nenad Puhovski. Prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava, drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj, dok se u finalu dokumentarca autor fokusira na posljednje godine i prerani kraj Branka Črnca Tuste, frontmena Idijota, koji je u 57. godini preminuo 14. 10. 2012.

O značaju benda kroz film svjedoče Tustini punkerski saborci, gitarista Saša Milovanović Veruda, basista Nenad Marjanović Fric i bubnjar Diego Bosusco Ptica, te izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, rock kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, kao i muzičari Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon.

“Dokumentarac je to o putu ljudi koji su punk stvarno živjeli i disali, o ‘ljudima iz podzemlja’, a nadasve o borcu koji s visoko uzdignutim rukama i sada pjeva ‘Bandieru Rossu’, svjestan da mu nitko ne može oteti ili ugušiti stav”, izjavio je Koroljev u najavi dokumentarca ”Tusta”.

Knjigu “Život s idi(j)otima” Nenad Marjanović Fric već intenzivno predstavlja po regionu, pa će i na motovunskom specijalnom danu biti neprocjenjivo vrijedna posveta legendama punka, dok će završnicu neobičnog trubite programa činiti koncert benda Saša 21, koje ge u Puli 2003. godine formirao bivši člana Idijota, Sale Veruda.

Saša 21 je, kako sami kažu, prvi boogie punk rock bend na svijetu, a njihova temeljna deviza može se svesti na ”jednostavnost, jednostavnost, jednostavnost“ – ili ”kratko i konkretno”. Uz Verudu, bend čine Boris Kvaternik i Igor Sigi Perković, a dosad su izdali jedan album VD-i1.

Inače, u motovunskom muzičkom programu još će se pojaviti i slovenske legende Pankrti, 25. 7.,  te Vlado Kreslin, 24. 7.

Pankrti – 42 godine provokacije, najkraći je opus ljubljanskih Pankrta, koji od 1977. nose epitet ”skandalozni“ i titulu ”prvi punk bend iza Željezne zavjese”, a iza njihovih provokativnih tekstova pod snažnim utjecajem Sex Pistolsa i Clasha stoje Peter Lovšin i Gregor Tomc.

Vlado Kreslin spada među najveća imena slovenske pop/rock scene i u bogatoj karijeri je snimao i nastupao s nizom velikih umjetničkih partnera, među kojima su Indexi, Rade Šerbedžija, Chris Eckman, Vlada Divljan, R.E.M. i brojni drugi. I njegov nastup će pratiti odgovarajući film, koji je o njemu snimljen pod nazivom ”Pjevaj mi pjesmu (Poj mi pesem)”.