Kako_je_propao_rokenrol_-_Originalni_plakat

30 godina otkako je ‘propao rock and roll’

Film & Foto & TV Show Time Vremeplov

U Beogradu je 7. 5. 1989. premijerno je prikazan cjelovečernji film “Kako je propao rokenrol”, trodjelni omnibus koji su realizirala tri režisera,  Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić.

Scenario su napisala također tri autora, muzički kritičar i jedan od urednika ”Džuboksa” Branko Vukojević, dramaturg i novinar Aleksandar Barišić i scenaristica Biljana Maksić.

Po istom obrascu angažirani su autori muzike za film te su, svaki za po jednu storiju filma, pjesme uradili Vladimir Divljan iz Idola (soundtrack za priču “Do izvora dva putića”), Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma za priču “Nije sve u ljubavi” i Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme za zadnje poglavlje “Ne šalji mi pisma”. Potonji je još naknadno dopisao scene koje povezuju sve tri priče.

Uloge u filmu tumačilo je nekoliko rock muzičara, bubnjar Električnog orgazma Goran Čavajda Čavke, pjevač i gitarista Bombaj štampe Branko Đurić Đuro, lider Discipline Kičme Dušan Kojić i tadašnji bubnjar EKV-a Srđan Todorović, te niz poznatih glumaca, među kojima su Bogdan Diklić, Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Sonja Savić, Velimir Bata Živojinović, Slobodan Ninković i dr.

Muziku iz filma je na istoimenom albumu objavio, u ljeto iste godine, PGP RTB, a jedna od najpoznatijih pjesama postala je Kojina “Trese, lupa, udara”, koju je otpjevao Branko Đurić iz Bombaj štampe, a njenu popularnu obradu snimila je vinkovačka grupa Kojoti na svom trećem albumu “Sex Disco Kung Fu” (Dancing Bear, 1998.).