GLAD, print screen

Hard rock priča iz Niša: GLAD (a napokon svi siti i ovce na broju)

Muzika - regija Show Time

Dugo je čekala niška hard rock petorka Glad na svoj prvi album. Čak 22 godine. Tvrdoglavo i uporno, kako priliči plemenu ‘teškaša’, svirali su po klubovima, na demo festivalima, obrađivali svoje svjetske uzore i konačno doživjeli da autorski album ‘’Glad’’ ugleda svjetlo dana.

Svi se mogu stilski prilagođavati novim trendovima i miješati žanrove, ali u hard rock / metal zajednici pravilo je: vjernost i dosljednost do kraja žestokim gitarskim rifovima i obrazac koji se ne mijenja.

GLAD je u Nišu formirana davne 1997. i vrlo brzo su u gradskom studiju Zlatna nota uradili prve autorske demo snimke, a poslije prvih javnih nastupa još tri broja u studiju koji se, zamislite, zove Ace of Spades. Odlična je to bila simbolika za bend čiji su uzori bili Motörhead, Iron Maiden, Metallica, Helloween, Ozzy Osbourne, pa su ih svirali na svojim nastupima.

No, još im se dugo neće pozlatiti ta strast.

Uz covere, radili su i autorske stvari i priznanje je stiglo je 2001. osvajanjem prvog mjesta na kvalifikacijama za  Zaječarsku gitarijadu i nastup u glavnom programu.

Iako, kako kažu, prilike u zemlji nisu bile povoljne za dalji napredak jednog hard rock benda (a gdje ovdje jesu?), GLAD je u pravio nove vlastite pjesme, nizali su se koncerti i pojavljivanja na festivalima u Beogradu, Kragujevcu, Pirotu, Dimitrovgradu i Nišu, te ulazak u veliko finale Demo Mastersa Radija 202. (2010.), što im je donijelo live snimanje u poznatom Studiju 6 Radio Beograda i uvrštavanje pjesme ‘’Vampir’’ na kompilaciju demo bendova u izdanju PGP RTS.

Godine 2017. GLAD objavljuje i prvi spot ‘’Tamnica“, pa godinu poslije novi ‘’Kao nekad kad sam bio sam“, a onda se konačno stvari ubrzavaju – krajem januara 2019. izlazi spot za pjesmu ”Pogrešan dan“, jer tog mjeseca GLAD je uknjižio svoj prvi istoimeni album, objavljen najprije kao digitalno izdanje, a potom i kao CD pod etiketom beogradskog izdavača One Records.

Posne godine su za GLAD okončane i za naredni mjesec najavljuju novi spot za akustičarsku baladu ‘’Vera“.

Ekipu koja je sve pregurala čine: Nemanja Vacić (vokal), Aleksandar Videnović (gitara), Milan Tričković (gitara), Miloš Jovanović (bas) i Ljupčo Cvetanovski (bubanj).