Machine Gun Kelly vs Eminem

Eminem u zavadi sa reperskom zajednicom – ili…?

Muzika - svijet Show Time

Pola mjeseca poslije pojave Eminemovog albuma ”Kamikaze” (31. 8.) koji je unatoč komercijalnom uspjehu naišao na brojne kritike i muzičkih novinara i njegovih fanova, u američkoj rap zajednici razbuktava se diss borba.

Najprije se početkom mjeseca, svega par dana poslije izlaska Eminemovog albuma, oglasio jedan od reperskih ‘pjetlića’, Machine Gun Kelly, reper novije generacije iz Clevelanda, objavljujući diss pjesmuRap devil”, raspalivši po Eminemu, spominjući čak i njegovu kćer Hailie.

I Marshall je uzvratio, pa pred vikend objavio svoj diss “Killshot”.

U njemu spominje i druge aktere na sceni, ali MGK je posebno na meti: “I’m 45 and I’m still outselling you/By 29 I had three albums that had blew… I’d rather be 80-year-old me than 20-year-old you/Til I’m getting old-aged still can fill a whole page with a 10-year-old’s rage.”

Diss kao format muzičke parodije i obračuna (od dissing, što bi se u našem jeziku najbliže prevodilo kao ‘spustiti nekoga na zemlju’) postoji još od 19. stoljeća, ali je naročito postao karakterističan za fenomen hip hop rivalstva.

U konačnici – šta donosi?

Machine Gun Kelly je u svom dissu – pregledanom do danas više od 91 milion puta – onako kao usput toj ogromnoj publici najavio da će objaviti novi EP pod nazivom “Binge”, koji će biti objavljen za nekoliko dana, 21. septembra, ne otkrivajući hoće li sadržavati bilo koji od njegovih verbalnih nadmetanja s Eminemom.

A Eminemov diss? Dovoljno je samo navesti da je njegov “Killshot” postao najbrže odgledani audiovideo na YouTubu sakupivši do danas, u samo četiri dana, više od 64 miliona pregleda.

Capisci?