Puls Fest – treći put na Kozari će odjekivati rock grmljavina

Muzika BiH Show Time

Bosna i Hercegovina je imala tri slavne partizanske bitke u Drugom svjetskom ratu, na Sutjesci, Neretvi i Kozari. Kuriozitet u svjetskim okvirima je da danas na dvije lokacije odjekuje rock grmljavina.

U srcu Nacionalnog parka Kozara, na gorostasnoj planini nadomak Prijedora, 2017. je održan prvi Kozara Puls Fest, s manjom ali respektabilnom ekipom, koju su činili Bijelo dugme, Kerber, Osvajači i Atomsko sklonište. Ni drugo izdanje nije zaostajalo u atraktivnosti, uz Zabranjeno pušenje, Hladno pivo i Van Gogh.

Sada pod nazvom Nektar Puls Fest, treće rock okupljanje zakazano je za 28. i 29. 6. i u programu su najavljeni Električni orgazam, Partibrejkers, Kerber, Fijasko, Kepa & Free Spirits (Smak), S.A.R.S i Psihomodo pop.

Nestvaran prirodni ambijent, te nadaleko poznate tradicionalne i domaće delicije aduti su i kozarskog festivala.

Kad kažemo ”i kozarskog”, zanimljivo je istaknuti da se većina velikih rock i sličnih festivala u našoj regiji priređuje unutar srednjevjekovnih tvrđava, na slikovitim jezerima, rijekama i planinama, na obali jednog od najljepših mora, što je tako različito od nekih razvikanih svjetskih ”rock livada”.

Dobro, teško je nadmetati se sa decenijama tradicije i ogromnim budžetima jednog Roskilde ili Glastonburry festivala, ali kada (i ako) dio globalne turističke kampanje – koja potencira jedinstvene ljepote prirode i gastronomiju – postanu i rock festivali, o obostranoj koristi suvišno je zboriti.

Vratimo se festivalu na Kozari. Motivacija da ga posjetite je i sljedeći podatak: kamp sa oko 10.000 mjesta (!) je besplatan, kao i parking za oko 5.000 automobila, a jednodnevna ulaznica za 15 KM i dvodnevna za 25 KM su skoro simbolične. Prodaju se putem servisa www.kupikartu.ba.