Minstrel ‘ReRecorder’: produkcijski trening na starim pjesmama

Muzika - regija Show Time

Legendarni novosadski brit-pop sastav Minstrel, nakon duže pauze, najavljuje novi album i to čini zbirkom ponovo snimljenih pjesama iz svih razdoblja svog višedecenijskog djelovanja.

Na materijalu ”ReRecorded (Best of)” pod etiketom Take It Or Leave It Records našao se izbor od 15 brojeva, a izdanje je dostupno na CD-u i na popularnim digitalnim platformama.

Na pitanje zašto album sa ponovo snimljenim starim pjesmama, lider grupe Marko Trbović kao prvo objašnjenje nudi jednostavan odgovor: Zato što smo to mogli, jer sada imamo svoj studio.

Minstrel_omot

U detaljnijem njegovom tumačenju, razlog je još prirodniji:

”Za vreme dok se nisam bavio muzikom zbog užasne povrede šake, što je trajalo 15 godina, proučavao sam muzičku produkciju, što je bio jedini način da preživim, te sam osetio potrebu da taj moj novosavladani zanat predstavim publici. Uz to se, na novo pitanje – da li možemo da nađemo producenta koji bi nam odgovarao za naš novi album koji je u pripremi, nametnuo odgovor da ćemo to možda morati da uradimo sami. Pa, ako na nečemu treba da se vežbamo, bolje da to budu stare pesme.”

Daleke 1988. godine grupu Minstrel je pozvao urednik Radija Novi Sad, Bogomir Mijatović, da nastupi kao predgrupa tada poznatoj riječkoj grupi Fit. Koncert je, uz direktni rsdijski prijenos, tako kvalitetno snimljen da se pet godina kasnije pojavio kao debitantsko izdanje Minstrela, “Studio M – Live”.

Uz nekoliko promjena postave, grupa je objavila još albume “Neosetljivost” (1996), „Lauda” (2001), „Iskra” (2008) i sada najnoviji ‘’ReRecorded’’, spremajući se, dakle, za novi studijski album sa novim pjesmama, koji bi se trebao pojaviti do kraja godine.