Preporučujemo: Long Play – zabeleške u vremenu (najoriginalnija domaća foto priča)

Čitam Muzika - regija Show Time

Knjiga “Long Play – zabeleške u vemenu” je fotomonografija koja sadrži 1332 portreta 333 regionalnih muzičara aktivnih između 1950. i 2000. godine i žanrovski je najzastupljeniji rock, a u društvu velikana su i posebno istaknuta imena pop muzike, kao i nekoliko snažnih likova sa jazz i blues scene.

Arsen Dedić

Dodatnu atraktivnost knjiga ima zbog formata i veličine LP ploče, jer je autor zamislio da bi tako mogla biti vrlo prikladna da se nađe na kolekcionarskim policama okružena muzikom sa ploča umjetnika koji se nalaze u njoj. Osim toga, knjiga je štampana na tri vrste papira u dvije zasebne tehnike, što fotografijama daje jedinstenu likovnost.

Davor Gobac

Osnovna zamisao autora fotomonografije – da prikaže prepoznatljive osobnosti svih svojih ‘modela’ – ostvarena je kroz neku vrstu prisnosti koja se prenosi i na čitaoca / gledatelja, a u tom smislu je fotografski rukopis dopunjen i kratkim biografijama muzičara sa zanimljivim crticama iz njihovog života.

Ljubaznošću autora, neke od tih sessiona vam možemo ekskluzivno pokazati kao making off galeriju.

Drago Milinarec

Autor ove velike knjige portreta je beogradski fotograf i dizajner Borislav Pešić Blagoja. On je knjigu od skoro 400 stranica stvarao punih šest i po godina putujući regionom sa jednom crnom barskom stolicom i pokretnim foto studiom. Na tu stolicu su sjeli svi akteri ove monografije i stolica je postala neka vrsta neophodnog rekvizita uz instrumente sa kojima su se muzičari slikali.

Džimi Stanić

Kao svojevrsno putovanje kroz knjigu, a zapravo kroz vrijeme i prostor, autor je pisao uvodnik iz ličnog ugla o radostima i mukama nastajanju ovih portreta. Predgovore su napisali znalci muzičkih zbivanja u regionu, Petar Janjatović (beogradski rock kritičar, novinar, publicista), Siniša Škarica (rock muzičar, zagrebački diskografski urednik i publicista), Grega Tomc (ljubljanski rock autor, publicista), dok je završno slovo napisao Vlado Simčić Vava (riječki rock muzičar i pisac).

Đorđe Marjanović

Polazna ideja knjige je da se kroz fotografije i tekstove na originalan način detaljno zabilježi bogata zajednička muzička istorija. Tako je sugerisana teza da su muzikom ponovo spojeni ovi prostori i da su na taj način mogu brisati granice.

Goran Bregović

Borislav Pešić Blagoja rođen je 1973. u Beogradu i proširio korake na gradove regiona u kojima je upoznao ljude sa kojima planira provesti život. U Zagrebu i Rijeci pustio je korijen zahvaljujući prijateljima pa sad neprestano leti na nemirnom vjetru između ta dva asfalta i jedne rive. Počeo kao grafičar, porastao kao dizajner, odrastao kao fotograf.  U nekom trenutku spojio je sve tri osnove u jednu kojom se danas bavi. Kako god se ona zvala. A on je zove “ljubav”… jer ne biraš ti, nego ona tebe. Početkom devedesetih kod “gazda Milisava u štampariji” naučio je većinu osnova za sve što danas zna.

Husein Hus Hasanefendić

Kasnije dodavao znanje u privatnoj školi fotografije i radio na sebi. I ne namjerava prestati. Žao mu je što nije “ganjao fakultet” za umjetnost. Tih godina je ganjao košarku i muziku, jer je to jedino moguće bilo, pa mu opet nije toliko žao.

Mile Kekin

Priredio je jedanaest samostalnih izložbi fotografija, za sada samo u Beogradu, pa planira i želi preko crte. Trudi se biti otvoren za različitosti jer misli da je u tome ljepota svih nas koji smo u ovom kratkom trenu planete zajedno.

Voli ljude, voli popit’ pivo, voli osmjehe. Ima prijatelje. Sad ima i knjigu…

Seid Memić Vajta

Kako, pak, sama knjiga izgleda, možete vidjeti u kratkom videu, prelistavajući monografiju zajedno sa Goranom Bregovićem.