analiza uma

Analiza umA: Što manje znaš, bolje ćeš proć’ (pjesma ‘osuđenoj’ generaciji)

Muzika - regija Show Time

Poznata ‘gastarbajterska’ grupa Analiza umA, koja u pomiješanoj hrvatsko-njemačkoj kombinaciji djeluje u Frankfurtu, u novoj muzičkoj priči ”Zvanje” bavi se temom vrlo primjerenom za ovo doba.

U zadnje vrijeme Analiza umA je isključila struju i u muzičkom smislu njihov akustični zvuk nimalo ne gubi od energije, dapače omogućuje dinamičniju izmjenu vokala i atraktivno soliranje gitara.

Vojkan Runjaić na solo gitari, upečatljivi vokali Michaele Sotele i Marijana Landeka te ostatak Analizatora, Marko Pavić, Saša Amić Slash i Semjuel Dedić-Semko, u pjesmi ”Zvanje” bave se vječnom tematikom – kako biramo suputnike u životu, po zvanju ili osobnosti. Na ovo univerzalno pitanje Analiza kaže: Što manje znaš bolje ćeš proć, lakše ćeš i ti do titule doć i bit ćeš cijenjen, imat ćeš pare, vole te žene imaš drugare…

O pjesmi autor Marko Pavić kaže: Pjesma “Zvanje” govori o tome kako titula ili stručno zvanje u mnogim slučajevima ne znači istovremeno i znanje. Nažalost se u današnjem društvu sve češće susrećemo s osobama koje imaju određene nazive i kvalifikacije, ali koje unatoč tituli ne posjeduju potrebnu kompetenciju u skladu sa svojim zvanjem. 

Zanimljivo, u isto vrijeme dobili smo dvije teme slične tematike, obje o nekompetentnima – ironičnu ”Serator” Ramba Amadeusa i ”Zvanje” Analize umA.