Uriah Heep foto Nemanja Djordjevic

Uriah Heep u BG: nekima praznik nostalgije, nekima samo rock dinosaur, ali svima odličan koncert

Muzika - svijet Show Time

Pedeset godina na sceni slavi Uriah Heep na aktuelnoj turneji “Living the Dream”, u okviru koje su 5. 2. posjetili i Beograd.

U Srbiji je legendarni britanski bend već svirao, u sličnom rođendanskom raspoloženju, ali onom koji je uz svoju 50-godišnjicu 2016. slavila Gitarijada u Zaječaru. Ovaj put nastupili su u intimnijem prostoru beogradskog Sava centra, dovoljnog za otprilike 2000 fanova kojima je koncert predstavljao praznik nostalgije.

Današnju postavu čini samo jedan muzičar iz originalne, gitarista Mick Box, zatim dvojica iz srednje generacije (pjevač Bernie Shaw i klavijaturista Phil Lanzon od 1986.), te dva člana s najkraćim stažom (bubnjar Russell Gilbrock od 2007. i basista Davey Rimmer od 2013.), ali ovaj nevjerovatno uvježbani kvintet svira tako dinamično, energično, kao da im se žuri da za kratko vrijeme odsviraju što više pjesama i hitova.

Sjajni pjevač Bernie Shaw, nasljednik originalnog pjevača Davida Byrona, likom i ponašanjem pomalo podsjeća na legendarnog Planta i izvanrednom tehnikom postiže da mu glas eksplodira kad treba, ali i da ga sačuva tokom impozantne set liste.

Gitarista Mick Box je cijelo vrijeme vidno uživao u sviranju, posebno tokom svojih vanserijskih solaža koje su bile vrlo efektne i ni jednom razvučene radi nekog boljeg efekta.

Eksplozija, dinamika, unikatna grmnjavina bubnjeva i gitara, ogroman doprinos svakog od petorice u bendu činili su cjelinu koncerta koji je morao oduševiti bez obzira da li ste opsesivni fan koji zna sve o bendu, prosječan poznavalac ili slučajno zalutali posjetilac.

Koncert je imao pažljivu i odličnu gradaciju u kojoj su se, očekivano, događali brojni eksplozivni vrhunci, kad god bi se začuli prvi taktovi klasika, kao “Look at Yourself” i rock himna “July Morning”, nakon čije 10-minutne izvedbe slijedi posebno uzbudljiv trenutak – na sceni ostaju samo Mike Box i Bernie Shaw, u sali tišina, muk i onda prvi taktovi moćne rock balade “Lady in Black”, što znači, naravno, i novo vrhunsko uzbuđenje. Impresivno, samo gitara i glas – i sasvim dovoljno. Gitarsko umijeće Boxa i glas Shawa učinili su da “Lady in Black” napravi manji tektonski poremećaj u Sava centru,

Kako i priliči, koncert je morao imati bis, a bend izvodi još dvije ultimativne rock himne, “Sunrise” i “Easy Livin”, koje su samo dopunile razmjenu energije između izvođača i publike u jedinstvenom doživljaju koji se ne može tek tako ponoviti.

Možda za današnji status grupe Uriah Heep 2000 ljudi u gledalištu jeste prava mjera, ali za show koji su priredili ipak je šteta da ih nije bilo više.

Tekst: Ivan Makragić
Foto: Nemanja Đorđević